Apró kiütések a csecsemő arcán, nyakán – tejkiütés vagy valami más?

Vajon tejkiütés vagy más jelent-e meg a babád bőrén? A csecsemő kiütéseket képekkel illusztráljuk, így be tudod azonosítani őket, és az ellenszert is megmutatjuk.

Apró kiütések a csecsemő arcán, nyakán – tejkiütés vagy valami más?

Apró kiütések a csecsemő arcán, nyakán – tejkiütés vagy valami más?

A csecsemők, kisbabák tápláléka legalább 6 hónapos korukig az anyatej. Ha valamilyen okból nem sikerül fél évig szopiznia, akkor pedig a tápszerek nyújtanak élelmet számára – amelyek szinte minden esetben tehéntej alapúak. Talán ezért van, hogy az édesanyák, amikor a babájukon apró, fehéres vagy vöröses kiütéseket látnak megjelenni, azonnal allergiára gyanakodnak. A kiütések valóban a tejtől jelennek meg, ezért a tejkiütés nevet kapták, azonban nem allergiára utalnak.

Tejkiütés

                                 Tejkiütés

A tejkiütés a baba első hónapjaiban jelentkezik

Ez a bőrtünet többnyire az első hónapokban üti fel fejét. Az oka pedig nagyon is kézenfekvő. A baba 9 hónapig az anyukája pocakjában a köldökzsinóron keresztül jut táplálékhoz. Születése után ez azonnal megváltozik, naponta többször megszoptatja az édesanyja, vagy kevésbé szerencsés helyzetben tápszerrel eteti. A baba bélrendszere viszont még éretlen, ekkor kezd hozzászokni a kívülről érkező táplálékhoz. Ez az éretlen bélrendszer pedig még küzd azzal, hogy fel tudja dolgozni az anyatejet vagy a tehéntej alapú tápszert.

Csecsemő kiütések képekkel

                Csecsemő kiütések képekkel

A tejkiütés tünetei

A kis dudorok legtöbbször az arcon bukkannak fel, de a nyakon és a fej többi részén is előfordulhatnak. Ezeket a csecsemő kiütéseket képekkel is megmutatjuk, amelyeken látszik, hogy tulajdonképpen egymás mellett sorakozó, sok-sok, sőt még több kiütés jelenik meg, amelyek egy összefüggő vöröslő foltot alkotnak.

Előfordulhatnak a test más területein is, és az is lehet, hogy világos, fehéres színűek lesznek.

Tejkiütés

                                      Tejkiütés

Kell-e aggódni?

Ez a bőrelváltozás teljesen természetes, és nem azonos a tejallergiával. Amennyiben a baba egészségesen fejlődik, egyéb panaszai nem jelentkeznek, nincs ok aggodalomra. Ha a kiütések gennyessé válnak, azért érdemes megmutatni a védőnőnek, a gyermekorvosnak vagy egy bőrgyógyásznak őket.

Csecsemő kiütések képekkel

                    Csecsemő kiütések képekkel

Ahogy jöttek, úgy mennek a tejkiütések

A csecsemő kiütések, amelyek az éretlen bélrendszer miatt alakulnak ki, mindenféle kezelés vagy külső beavatkozás nélkül el is múlnak. A babaápolásnál viszont – mint mindig – fontos, hogy bababarát, irritáló anyagoktól mentes kozmetikai termékeket használj, amilyen pl. a HerbArting babafürdető krémje is, amely kamillatartalmával nyugtatja az irritált bőrt. A babafürdető termékeink csomagban is kaphatók.

Tejkiütés

                                     Tejkiütés

Csecsemő kiütéseket nem csak az anyatej vagy tápszer okozhat

Egy baba minden szerve, testének minden része még újdonságként tekint a világra. Éretlen, érzékeny, vékony, nem annyira ellenálló, mint a nagyobb gyerekeké vagy a felnőtteké. Ezért, ha nem bababarát mosószert vagy öblítőt használsz, az is okozhat kiütéseket a bőrén. De ugyanígy egy irritáló anyagból készült ágynemű vagy egy befülledő pelenka is kellemetlen tüneteket tud előidézni. Egy kisbaba bőrét folyamatosan figyelni kell, és csírájában elcsípni a bajt.

Tejkiütés

                                   Tejkiütés

Honnan tudhatod, hogy nem tejallergiás a baba?

Az ilyesmiben sosem lehetsz biztos, de ha a kiütéseken kívül más tünet nem jelentkezik (híg, elszíneződött széklet, gyakori hasfájás, hányás stb.), akkor nem kell orvoshoz fordulni. Ha mégis gyanús a helyzet, egy kivizsgálásra érdemes elmenni. Ha az orvos úgy ítéli meg, hogy szükséges, akkor diétára fogja fogni a babát, ami szoptatás idején azt jelenti, hogy téged, az anyukáját állít tejfehérje- vagy tejcukormentes étrendre.

Tápszeres babák esetében a tápszer cseréje hozhat megoldást. Az igazoltan tejfehérje allergiás babáknak speciális, nem tejfehérje alapú tápszert ír fel az orvos. A csecsemő kiütések és az allergia is átmeneti, és gyakran „kinövi” a gyerek, mire óvodás korú lesz.

Szeretnéd kisbabád bőrét a megfelelő odafigyeléssel ápolni? Akkor használd a HerbArting babakozmetikumait! Rendelj a webshopból!

Az oldal tetejére