Termékek Menü

Szakértői cikkek

Hogy a nyár csak az örömről szóljon!

Legutóbb télen írtam a kutyaápolásról (https://herbarting.hu/szakertoi-cikkek/teli-mancsapolas-okosan), a nyári hőség azonban új kihívások elé állítja a gazdikat. Az olvadozó aszfalt például ugyanolyan veszélyes a kutya mancsára, mint télen a fagy. A nyári forróságban pedig a kutyák sajnos könnyen hőgutát kaphatnak. Ráadásul ilyenkor a különböző vérszívók is támadnak. Éppen ezért felelős gazdiként nyáron is fokozottan érdemes a kutyaápolásról gondoskodni.

Összeszedtem nektek 5 tippet arról, hogyan érdemes ápolni a kutyákat nyáron, mi mindenre ajánlott odafigyelni, hogy a nyár csak az örömről szóljon:

Már a pocakban is érdemes figyelni a baba egészségére! Az egészséges táplálkozáson túl a veszélyes anyagoktól mentes kozmetikumok választásával is tudunk tenni a baba biztonságáért.

A kismamák bőre is sokkal érzékenyebb a várandósság ideje alatt. A terhességi hormonok fellazítják a bőr kötőszövetét, ezért különösen fontos, hogy a megfelelő kozmetikumokat használjuk. A terhesség hónapjaiban a bőr itt-ott elszíneződik, leggyakrabban a sötétebbé váló mellbimbó és a hason végigfutó csík látványos, de sok kismamánál más bőrterületeken is pigmentfoltok jelennek meg.

Olvasd el nyári bőrápolási tippjeimet, amelyet kimondottan kismamák bőrproblémáira állítottam össze!

Friss szülőként te is megijedsz, ha egy új pöttyöt vagy foltot veszel észre a babádon?

Pánikra általában semmi ok. Az újszülöttek bőre az első hónapokban tanul meg alkalmazkodni az anyaméhek kívüli világhoz. Eleinte nem tudja a hőt szabályozni, azaz nem tud izzadni, nincs felkészülve a fertőzések elleni védelemre, a káros anyagokkal teli, irritáló kozmetikumokra pedig végképp nem.

Az újszülött bőre tehát még éretlen, a számára ismeretlen ingerekre pöttyök, foltok, elszíneződés útján reagál. Szinte nincs is olyan baba, amelyiknél időnként ne jelenne meg ilyen-olyan bőrelváltozás. A szülők ilyenkor megijednek, érthető módon. Nem tudják, betegség áll-e a háttérben, vagy teljesen természetes folyamatok. A bőrelváltozások jelentős része azonban ártalmatlan, csak nagyon kis részük utal valamilyen betegségre.

Nézzük, milyen bőrelváltozások jelenhetnek meg a babán, és mikor ijedjünk meg.

A kórházból hazatérve, kezedben a törékenynek tűnő kisbabáddal állsz a babakád mellett, és nem tudod, hogyan is kezdj hozzá a fürdetéshez. Te is ebben a cipőben jársz?
Megfelelő-e a víz mennyisége és hőmérséklete, nem árt-e a babának a választott fürdetőkrém, milyen gyakran mosd meg a fejbőrét…? Sok-sok apró, de fontos kérdés.

Megnyugtatlak, nem vagy egyedül! A legtöbb szülő kisebb-nagyobb pánikot él át, amikor babáját fürdeti, és még nem rutinos. Azonban könnyen bele lehet jönni, csak néhány apróságot kell betartanod.