Minden, amit a baba fogkrémről tudni érdemes

A baba fogzása kb. 6 hónapos korban kezdődik. Ettől kezdve oda kell figyelni a szájápolásra. Milyen egy jó baba fogkrém? Itt a 3 legfontosabb összetevő.

Minden, amit a baba fogkrémről tudni érdemes

Minden, amit a baba fogkrémről tudni érdemes

Három mérföldkő van, aminek nagyon tudnak örülni a kisbabák szülei, főleg az első szülött esetén. Az egyik, amikor a baba először feláll vagy önállóan elindul. A második, amikor kimondja az első szavakat, a harmadik pedig az első kis fogacskák megjelenése.

A baba fogzása többnyire 6 hónapos kora körül kezdődik. Ekkor bújik elő az első tejfog. De akkor sem kell megijedni, ha egészen 12 hónapos koráig semmit nem látunk a szájában, teljesen normális ez is. Sőt, az ellenkezőjével sincs baj. Vannak olyan újszülöttek, akiknek már a születésükkor van egy foguk, vagy ha nincs is, az első hónapokban már megkezdődik a fogzás.

Baba fogzás: egy nyűgös időszak kezdete

A szülők tehát örülnek az első kis dudornak az ínyen, a babák viszont nyűgösen szoktak reagálni. Nem véletlenül, hiszen a fogaknak át kell törniük az ínyüket, és ez bizony kellemetlen, nyugtalanító érzés egy csöppség számára. Azzal pedig, hogy a baba ilyenkor sokat sír, a szülők élete is nehezebb szakaszhoz érkezik. Nem könnyű tétlenül végignézni, hogy a kicsi szenved, ezért kipróbálnak mindent, amiről hallják, hogy beválik. Rágcsálható, hűthető játékok a megduzzadt ínyek nyugtatására, rágókendők, homeopátiás bogyók, ínyre kenhető gélek sokasága kapható – de mi újság a szájápolással és a fogmosással?

Kell-e egy csecsemőnek baba fogkrém?

Minden, amit a baba fogkrémről tudni érdemesA fogak és a szájüreg ápolását már pici korban érdemes elkezdeni, de nem élet-halál kérdése, ha mégsem történik meg. A babák nehezen szoknak hozzá a fogmosás gondolatához, nem komfortos nekik ennyi ideig a szájukban tartani a fogkefét és a fogkrémet. Játékosan, nyugodt, biztonságos környezetet teremtve érdemes próbálkozni, de arra senkit nem biztatunk, hogy erővel legyen úrrá a baba tiltakozásán vagy félelmén.

A hat hónapos kor, amikor a többségnek már kibújtak az első fogai, vízválasztó szokott lenni. Ilyenkor már jó, ha a napi rutinba beépítjük a fogmosást, még akkor is, ha az első sok-sok alkalommal nem fog tökéletesen sikerülni. Ekkor még a rendszeresség bevezetése a lényeg, az ugyanis egy életre megalapozhatja a gyermek fogainak egészségét.

Arra is figyelni kell, hogy egy ilyen csöppségnek még nagyon érzékeny a szervezete, és persze még azt sem tanulta meg, hogy hogyan ne nyelje le a fogkrémet. Ezért biztonságos, az ő korához kifejlesztett baba fogkrém használatát javasoljuk.

Milyen a jó baba fogkrém?

Megvédi a kicsit a később fogszuvasodástól és más fogágyi betegségektől. Ebben nem különbözik a baba fogkrém a nagyobb gyerekekétől vagy felnőttekétől. A legkisebbek esetében viszont jó, ha odafigyelünk, hogy milyen összetevőket tartalmaz a termék, amit használunk.

Legyen bababarát, allergénektől mentes, ez ugye alap. A fluorid sem babáknak való, mert lenyelik. De akkor mi legyen benne?

Egy jó baba fogkrém 3 fő alapanyaga:

Xilit (Nyírfacukor)

Lehet, hogy elsőre meglepő, hiszen a cukor kifejezést nehezen fogadja be az agyunk egy baba fogkrém összetevői között, de ha figyelembe vesszük a xilit tulajdonságait, akkor érthető, miért van ennek is helye a termékben. A xilitet nem tudják a baktériumok lebontani, és ezért nem termelődik fogszuvasodást segítő sav a szájüregben. Stabilizálja a száj pH-értékét. Tehát úgy édesíti a fogkrémet, hogy csökkenti a fogszuvasodás esélyét. Ezen kívül természetes módon gátolja a lepedékképződést és segíti az ásványi anyagok visszaépülését a fogzománcba.

Kovasav

A kovasav természetes anyag, semmilyen ártalmas hatása nincs, baba fogkrémben is nyugodtan használható. Előnyös hatása viszont, hogy segít eltávolítani a fogakról a lepedéket. Szintén ezzel az összetevővel érhető el, hogy a fogkrém elég „csúszós” legyen ahhoz, hogy ki tudjuk nyomni a tubusból.

Körömvirágolaj

A körömvirág kivonatáról szinte mindenki tudja, hogy sebgyógyító, gyulladáscsökkentő, bőrnyugtató hatású. Nincs ez másképp akkor sem, ha baba fogkrémbe kerül. Nyugtatja a baba fogínyét, csökkenti a gyulladást, ápolja a bőrt.

A bolti körömvirág készítményekbe általában hevítéssel előállított körömvirágolaj kerül, amely nem tartalmazza már az eredetileg a növényben levő vitaminokat és ásványi anyagokat. Ezzel szemben a HerbArting olyan körömvirág kivonatot használ, ami nem ment át hőkezelésen. 5 héten át érleljük a növényt, és abból vonjuk ki az olajat, amely így minden pozitív tulajdonságát megőrzi.

A HerbArting Első fogkrémem 50 ml termékünk a fogzás kezdetétől a tejfogak kihullásáig tökéletesen alkalmas a fogápolásra. Rendeld meg most!

blog comments powered by Disqus
Az oldal tetejére