5 tipp a nyári kutyaápoláshoz

Hogy a nyár csak az örömről szóljon!

Legutóbb télen írtam a kutyaápolásról (https://herbarting.hu/szakertoi-cikkek/teli-mancsapolas-okosan), a nyári hőség azonban új kihívások elé állítja a gazdikat. Az olvadozó aszfalt például ugyanolyan veszélyes a kutya mancsára, mint télen a fagy. A nyári forróságban pedig a kutyák sajnos könnyen hőgutát kaphatnak. Ráadásul ilyenkor a különböző vérszívók is támadnak. Éppen ezért felelős gazdiként nyáron is fokozottan érdemes a kutyaápolásról gondoskodni.

Összeszedtem nektek 5 tippet arról, hogyan érdemes ápolni a kutyákat nyáron, mi mindenre ajánlott odafigyelni, hogy a nyár csak az örömről szóljon:

5 tipp a nyári kutyaápoláshoz szakértői cikk HerbArting

Fontos a hűsölés a nagy melegben

A kutyák tavasszal levedlik meleg, hőtartó bundáikat, mert a nyári melegben erre már nem lesz szükségük. Egy kutyának azonban még így is bőven marad szőr a testén, amitől a 30-35-40 fokos nyárban ugyanolyan melege van, mint nekünk, sőt.

Fontos, hogy:

  • Figyeljünk rá, hogy ne a legnagyobb forróságban sétáltassuk a kutyát. Érdemes a reggeli és esti órákra időzíteni a kutyák megmozgatását egy nagy sétával vagy futtatással, a dél körüli órákban pedig hadd hűsöljön az árnyékban vagy a hűvös lakásban!
  • Folyamatosan pótoljuk a kutyánknak a folyadékot, hogy ne száradjon ki. A legjobb az, ha több helyre is helyezünk neki ki vizet, így biztosan nem fogy el. Cseréljük a vizét minél gyakrabban!
  • Tegyük lehetővé, hogy megmártózzon időnként vízben. Ha nem is tudjuk a kutyánkat elvinni egy tóhoz/folyóhoz, akkor remek megoldás mondjuk egy műanyag homokozó vagy láda, amiben a kutyának van módja pancsolni.

Vigyázzunk a forró aszfalttal!

A mi lábunkat cipő védi, így könnyen elfelejtjük, milyen forróvá is tud válni az aszfalt, amelyen kutyáink mezítláb sétálgatnak. Egyrészt a mancs könnyen kiszárad és töredezett lesz a bőr rajta, másrészt kedvencünk égési sérülést szenvedhet. Ez nagyon fájdalmas számára, ezért inkább hűvös, árnyékos vagy füves helyeken sétáljunk vele! A gondoskodó mancsvédelem, ahogy a többi évszakban, úgy ilyenkor is nagyon fontos.

HerbArting mancsvédőkrém körömvirág
 

Ha mégis bekövetkezett a baj, segít a HerbArting mancsvédőkrém. 5 egyszerű összetevőt tartalmaz, amik együtt csodákra képesek! Alapja a gyulladáscsökkentő hatásáról ismert finomítatlan sheavaj, amihez olyan körömvirágolajat adtunk, amit mi érlelünk 5 hétig, hogy minden kiváló vitamin és ásványi anyag benne maradjon, így képes a bőrt regenerálni akkor is, ha az sérült. A bio méhviaszt segít , hogy a nedvesség ne párologjon el a bőrből. Tartalmaz még E és B vitamint, amik ápolják és regenerálják a bőrt.

 

Mit tehetünk a vérszívók ellen?

A kullancsok, bolhák és egyéb vérszívók olyan nagy számban vannak jelen Magyarországon, hogy az ellenük való védekezésről mindenképpen gondoskodni kell. A legelterjedtebbek a samponok és az erre kifejlesztett nyakörvek, valamint a nyakra cseppenthető szerek.

Kiegészítő megoldásként fontos tudni, hogy a mindennapi szokásainkkal is segíthetjük a megelőzést:

  • lehetőleg kerüljük a bokros, gazos területeken bóklászást, ahol nagyobb számban vannak jelen a kullancsok
  • séta után mindig keféljük át a kedvencünk szőrét, így kiszedhetjük a kullancsok egy részét
  • sűrű bundájú kutyáknál remek módszer az átvizsgálásra, ha hajszárítóval fújjuk szét a szőrt, így látjuk, hogy nem került e bele valami a bőrébe

Gyakran a kullancsok már a saját kertünkben is jelen vannak, így állataink már ott is veszélyben vannak. Kiegészítő védekezésnek otthon remek megoldást nyújtanak a gyógynövények. A szúnyogok például utálják a citromfüvet és különböző kutatások igazolták, hogy a kullancsok távoltarthatók levendulával és mentafélékkel. Érdemes ezeket telepítenünk a kertünkbe, hogy távoltartsuk őket. Ráadásul így még a kertünk is szebb lesz.

Ezt olvastad már?

Téli mancsápolás okosan

Kutya és baba egy családban? - 10 ötlet, hogyan legyenek barátok

Vigyázat! Veszélyes összetevők a kutyasamponokban!

Tartalomhoz tartozó címkék: cikk kutyaápolás
Az oldal tetejére