Erre ügyelj, ha babakozmetikumot vásárolsz!

Tudtad, hogy a babakozmetikumok tele vannak veszélyes vegyi anyagokkal? Mai cikkünkből megtudhatod, mire figyelj, ha babakozmetikumot vásárolsz.

Erre ügyelj, ha babakozmetikumot vásárolsz szakértői cikk HerbArting

Erre ügyelj, ha babakozmetikumot vásárolsz!

Nem is gondolnád, hogy a babakozmetikumokban mennyi veszélyes anyag van! Nézd meg mindig az összetevők listáját, hogy megtudd, mi van benne pontosan. Különösen azért fontos ez, mert a baba bőre sokkal vékonyabb, mint a felnőtteké, így azon keresztül könnyebben felszívódnak a káros anyagok.

Találomra átnéztünk Magyarországon általánosan használt babafürdetőket és popsikenőcsöket, és sajnos azonnal találtunk több olyan anyagot is, amelyek veszélyesek lehetnek! Ha ezeket találod egy babatermékben, gondold át, hogy tényleg meg akarod-e venni a babádnak.

Veszélyes anyagok a babakozmetikumokban

  1. Propilén-glikol: Ezt a nedvességmegkötő hatása miatt teszik bele a babafürdetőkbe, samponokba. A propilén-glikolt petróleumból állítják elő, és az iparban fagyálló szerként használják. Az ipari felhasználásnál tilos, hogy bőrrel vagy ruhával érintkezzen, illetve hogy szembe kerüljön, sőt még a belégzése is irritációt vált ki. Ezért csak maszkban és kesztyűben használják, a babakozmetikumokban mégis benne van… Ezzel több gond is van:
  • A kisebbik az, hogy eltömi a bőr pórusait, így a nedvesség nem tud eltávozni a bőrből.
  • Ugyanakkor májelégtelenséget és vesekárosodást is okozhat,
  • erősen irritálja a bőrt,
  • ráadásul áthatolva a bőrön gyengíti a sejtek szerkezetét.

Nagyon vigyázz vele!

  1. Illatanyagokat szinte minden kozmetikum tartalmaz. Nehéz őket azonosítani, mert a cégek fantázianevek mögé rejtik el őket. 200 különböző összetevő tartozik a kozmetikában használt mesterséges illatanyagok körébe és nem tudni, hogy melyek ezek. Az illatanyagokról azonban bebizonyosodott, hogy
  • egyrészt bőrre kenve allergiás reakciót okozhatnak,
  • másrészt sok kutató szerint magát az allergiát is ezek váltják ki.

Az biztos, hogy egyéb légzőszervi betegségeket, asztmás problémákat, migrénes fejfájást is okozhatnak. Néhány kutatás összefüggésbe hozta már más betegségekkel is, mint pl.: sclerosis multiplex, autizmus, Alzheimer-kór, Parkinson-kór, epilepszia, diszgráfia és diszlexia. Egyes illatanyagok a hormonrendszer kóros működéséhez is hozzájárulhatnak.

  1. Metilparabén: Ez egy gombaölő és antibakteriális tartósítószer. Tanulmányok kimutatták, hogy a bőrre kent metilparabén reakcióba léphet a nap UVB sugaraival és fokozhatja a bőr öregedését. Más tanulmányok szerint ez az anyag növelheti a mellrák kockázatát és gyorsíthatja a daganatok növekedését. Azt is kimutatták, hogy a parabének a szervezetben utánozzák az ösztrogén működését, így csökkent spermaszámhoz és -mozgékonysághoz vezethetnek.
  2. Talkum, magyarul zsírkő: A talkumot töltőanyagként használják a kozmetikumokban. Ez a babahintőporok fő alkotóeleme is. Egy nagy kozmetikai céget éppen most büntettek meg rákkeltő anyag használata miatt, mert talkumot használtak és többen is petefészekrákot kaptak a terméküktől.

Óvatosan vásárolj tehát babakozmetikumokat a babádnak! Mindig részletesen nézd végig a csomagoláson az összetevők listáját. Csak biztos helyről származó natúrkozmetikumokat válassz, hogy megóvhasd a babád bőrének egészségét.

Ezt olvastad már?

Mitől bűzlik a gyógyszertári popsikenőcs?

3 veszélyes anyag a babafürdetőkben

Erre ügyelj, ha babakozmetikumot vásárolsz!

Tartalomhoz tartozó címkék: babaápolás cikk
Az oldal tetejére