Segítség, kiütéses a babám!

Kiütéses a baba bőre? Pattanások, furcsa piros foltok vannak rajta? Nem kell megijedned. Leírtam, mikor mit tehetsz ellenük.

Segítség, kiütéses a babám!

Mit tegyek, ha kiütéses a babám?

Az egyik legrémisztőbb dolog szülőként, ha az amúgy pihe-puha, szép bababőrön különböző kiütések jelennek meg. Ember legyen a talpán, aki elsőgyermekes anyaként meg tudja különböztetni őket és nem rémül meg tőlük. Ebben igyekszünk segíteni neked ezzel az összeállításunkkal, ahol pár kezelési módot is megnézünk.

Pattanásszerű kiütések

Amikor a kisbabánk még csak pár hetes volt, rengeteg picike, pattanásszerű kiütés jelent meg az egész arcán. Rettenetesen nézett ki a bőre és nagyon meg is ijedtünk a helyzettől. Természetesen azonnal orvoshoz fordultunk. Mint kiderült, ezek valóban pattanások voltak, amelyeket az anyai szervezetből a babáéba átkerült hormonok okoztak. Ezek teljesen ártalmatlanok, semmit nem lehet velük kezdeni, de sajnos hónapokig is megmaradnak (nálunk 4 hónapig) és igen csúnyák.

Tejkiütés

A kiütések második típusát mi szerencsére kihagytuk, pedig ez a leggyakoribb kisbabáknál: a tejkiütés. A tejkiütéssel kapcsolatosan sok tévhit él a köztudatban. Az egyik az, hogy csak az anyatejes babáknál fordul elő. Ez azonban nem igaz, tápszert fogyasztó piciknél ugyanúgy megjelenhet. A másik tévhit az, hogy a túl sok anyatej okozza, így a babát ilyenkor csak ritkábban, nem igény szerint, hanem meghatározott időközönként szabad szoptatni. Ez sem igaz! Nem kell változtatni szoptatási szokásainkon, ugyanis a tejkiütéssel sem lehet, sőt nem is kell tenni semmit. A baba szervezete hozzá fog szokni az anyatejhez és a „kinti léthez”.

Melegkiütés

A harmadik leggyakoribb kiütés, amely nálunk másodikként jelent meg, a melegkiütés.  A melegkiütés nagy melegben, a rosszul szellőző testfelületeken alakul ki. Éppen ezért legjobban úgy lehet megelőzni, ha

  • nem öltöztetjük túl a babát,
  • jól szellőző pamutruhákat adunk rá,
  • sőt néha a pelusát is levesszük napközben.

Fontos, hogy soha ne hagyjuk az autóban vagy a babakocsiban bemelegedni a picit. Persze ezt elég nehéz kivitelezni, de törekednünk kell rá. Sajnos, ha nyáron hosszan van nagy meleg, akkor elég nehéz megakadályozni a melegkiütés kialakulását.

Mit tegyünk, ha melegkiütés van a babán?

Ha már fellépett a melegkiütés, akkor nagyon fontos, hogy megnyugtassuk a bőrt és minél többet szellőztessük. Remekül beválhat például a kamillateás hűtőfürdő, amely nyugtatja a bőrt és lehűti a testet. Ha a pelenkás részen lép fel a melegkiütés, nagyon fontos, hogy bőrnyugtató anyagokat tartalmazó krémmel kenjük be a babapopsit, hogy a kiütések ne fertőződjenek el és ne gyulladjanak be!

Pelenkakiütés

Szinte minden babánál megjelenik a pelenkakiütés is. Kialakulhat a fogzás (https://www.babaszoba.hu/articles/baba/Mikor_kezdodik_a_fogzas?aid=20171126135542) miatt, különböző betegségek kapcsán, de egyes ételektől is. Sajnos, a pelenkakiütés gyakran elfertőződik, hiszen a babapopsin folyamatosan érik a baktériumok, ezeknek pedig remek táptalaj a baba meleg bőre és a pelenka. Szellőztessük gyakran a baba popsiját és használjunk bőrnyugtató és gyulladásgátló komponenseket tartalmazó popsikenőcsöt.

Betegség miatt kialakuló kiütések

Beszélnünk kell még a betegség miatt kialakuló kiütések csoportjáról. Nálunk egy vírusos fertőzés miatt jelentek meg annak idején, de amint a betegség elmúlt, ezek is eltűntek. Különösképpen kezelni nem kellett őket. Ha a babán kiütések vannak és nem tudod, hogy mitől, ráadásul lázas vagy levert, akkor a legegyszerűbb és a legbiztosabb, ha kihívjuk az orvost. Így a kisbabánk sem fertőz meg másokat a rendelőben, és ő sem kap el újabb betegséget.

Amint látod, nem kell azonnal megijedned, mindenre létezik megoldás. Nézz körül a HerbArting natúr babakozmetikumai között is, ahol csak 100 %-ig természetes termékeket találsz.

Ezt olvastad már?

Hogyan ápold a babád bőrét okosan?

Csípős témák!

Pöttyök, foltok, kiütések a baba bőrén? Don’t panic!

Tartalomhoz tartozó címkék: cikk
Az oldal tetejére