Mitől bűzlik a gyógyszertári popsikenőcs?

Te is érzed, milyen büdös a gyógyszertári popsikenőcs? Tudod, hogy mi minden van benne? Ha nem, olvasd el cikkünket, és válassz inkább natúrkozmetikumot.

Mitől bűzlik a gyógyszertári popsikenőcs

Legutóbbi cikkemben a gyógyszertári babafürdetők összetevőivel foglalkoztam, ma pedig a gyerekorvosok által szintén felírt popsikenőcsnek jártam utána. Ez a krém is benne van ugyanis abban a csecsemőápolási csomagban, amelyet az újszülötteknek ajánlanak.  Sajnos itt sem örülhettem nagyon.


A gyógyszertári popsikenőcsnek

 • rémes az illata,
 • a baba ruhája is átveszi ezt a szagot,
 • ráadásul az érzékeny területek pirosságát sem gyógyította meg.

Mit tartalmaz a gyógyszertári popsikenőcs?

Természetesen alaposan utánajártam, mi minden van a popsikenőcsben, mitől olyan lehetetlenül furcsa szagú. Az alábbi összetevőket fedeztem fel benne (a mennyiségi előfordulás csökkenő sorrendjében), amelyek közül néhány kifejezetten veszélyes:

 • Talcum – azaz talkum, vagyis magyarul zsírkő. Töltőanyagként használják a kozmetikumokban. Egy nagy kozmetikai céget éppen most büntettek meg azért, mert ezt az anyagot használták a babahintőporukban. A Talcum ugyanis rákkeltő.
 • Zinc-oxide – vagyis cink-oxid, amely egy antibakteriális, gyulladáscsökkentő, sebgyógyító anyag. Széles spektrumú fizikai fényvédelmet is biztosít UVA- és UVB- sugárzás ellen. Mivel ez az egészségre nem ártalmas, a HerbArting lanolinos-ligetszépeolajos popsikenőcs is tartalmazza.
 • Alumínium-acetát-tartarát oldat, amely több anyagból tevődik össze. Van benne
 • alumínium-szulfát, az alumínium kénsavval alkotott sója, amely nagy mennyiségben befolyásolja a májműködést, és a vesebetegségben szenvedőknél is felhalmozódhat a szervezetben. Ha a vérbe sok alumínium kerül, mérgezés, ideg- és csontbántalmak alakulhatnak ki. Felmerült a gyanú, hogy szerepet játszik az Alzheimer-kór kialakulásában is.
 • kalcium-karbonát, vagyis mészkő, amely szénsavas mész, és a kozmetikumokban csomósodásgátlóként és színezőanyagként használják. Káros hatása nem ismert.
 • borkősav, amely számos gyümölcs természetes alkotóeleme. Segíti az antioxidánsok működését. A PH beállítása miatt teszik a krémbe, ezen felül bőrhámlasztó hatása is van.
 • tömény ecetsav, amely könnyen felismerhető, hiszen ez adja az ecet savanyú ízét és átható szagát. A krémekben tartósító, bőrhámlasztó, fertőtlenítő szerepe van. Enyhén bőrszárítő hatású.
 • Tisztított víz, amely a legtöbb kozmetikum alapja.

További összetevők a popsikenőcsben

 • Csukamájolaj (A-típusú) – azaz a tőkehal, illetve egyes cápafajok májából nyert olaj. Omega–3 zsírsavakban, jódban, A- és D-vitaminokban gazdag, kiváló bőrápoló tulajdonságokkal bír.
 • Sztearin - egyike a hasznos telített zsírsavaknak. Leginkább állati és növényi zsírokból és olajokból származik. A PETA-tól (https://www.peta.org/ ) független in vitro kísérletekben felmerült, hogy a vegyület „potenciális rákkeltő”. A jelenlegi hivatalos álláspont szerint alacsony kockázattal bíró vegyület annak ellenére, hogy sok esetben a sztearinsav kivonásánál/feldolgozásánál nehézfémeket is használnak.
 • Gyapjúviasz-alkoholok – vagyis gyapjúviaszból nyert szterinek és hosszú szénláncú, alifás alkoholok elegye. A gyapjúviasz a gyapjas állatok faggyúmirigyeiben termelődő anyag. Víztaszító hatású és mivel komponensei a bőr lipidjeihez hasonló szerkezetűek, pozitívan hatnak arra annyi kivétellel, hogy szárítják a bőrt.
 • Fehér viasz – vagyis a méhviasz fehérített változata, amelyet víztaszító és konzisztencianövelő (https://idegen-szavak.hu/konzisztencia) hatása miatt kevernek a krémekhez. A sárga méhviasz, amelyet még nem fehérítettek ki, ugyanilyen hatású, de annak még finom méz illata is van.
 • Natív ricinusolaj - A ricinus növény magvaiból hidegen történő sajtolással előállított zsíros olaj. Kiváló sebgyógyító, bőrápoló hatású olaj, amely antioxidánsokat tartalmaz, azonban sajnos ez a legkisebb mennyiségben használt összetevője a krémnek, így pozitív hatását nem tudja kifejteni.

Mitől büdös tehát a popsikenőcs?

A ricinusolaj, a csukamájolaj, az ecetsav már önmagukban sem épp ámbraillatú összetevők, de a többi alkotóelemmel együtt kifejezetten kellemetlen szagú krém készíthető csak belőlük. A jó hír viszont, hogy a gyógyszertári popsikenőcsben – ahogy láthatod – sok remek anyag van.

A rossz hír azonban, hogy számos teljesen szükségtelen, sőt veszélyes anyagot is tartalmaz, amelyet semmiképp sem használnék a baba bőrén (sem).

Célszerű minél tisztább forrásokból származó natúrkozmetikumokat használni, amelyek mentesek minden káros anyagtól, és csak tápláló, gyulladáscsökkentő természetes alapanyagokat tartalmaznak.  Amilyenek a HerbArting kozmetikai termékei is.

Ezt olvastad már?

3 veszélyes anyag a babafürdetőkben

Gyógyszertári fürdető: Tudod mi van benne?

Babafürdetési kisokos - 8+1 tipp a baba fürdetéséhez – lépésről lépésre

Tartalomhoz tartozó címkék: cikk popsikenőcs
Az oldal tetejére