Koszmó, a babás szülők egyik rémálma!

Mi az a koszmó? Mennyire veszélyes? Hogyan győzd le? Ha a te babád haja, fejbőre is sárgás foltos, mutatjuk a legjobb és legtermészetesebb megoldást.

Koszmó, a babás szülők egyik rémálma

Koszmó, a babás szülők rémálma

Amikor a kislányunk megszületett, hatalmas fekete haja volt, most pedig már be lehet fonni copfba is. Minden városi legenda ellenére nem hullott ki és kezdetektől igazi hajállaga volt. Pár hónapos lehetett, amikor megjelent a hajában egy kis sárgás folt, amelytől elsőre eléggé megijedtünk, mert nem tudtuk mi az. Ez volt a koszmó (Link: https://wikiszotar.hu/ertelmezo-szotar/Koszm%C3%B3). Elkezdtük olvasni az interneten található anyagokat a témában és még jobban megijedtünk. Mert nem elég, hogy a koszmó szó gyanúsan emlékeztet a koszra, ráadásul azt is írják, hogy az ekcéma, illetve gombás és bakteriális fertőzések jele is lehet.

De mi is valójában a koszmó?

A koszmó gyakorlatilag túlzott, zsíros korpaképződés a hajas fejbőr területén. Ha nagyon elterjed, akkor egybefüggő, vastag, zsíros, büdös lerakódás alakul ki, amely alatt a bőr vörös és néha sebes. Alapvetően genetikai hajlam okozza, így véglegesen nem lehet kikezelni. A koszmó a korral viszont elmúlik, bár – meglepő módon – ritkán felnőttkorban is megmaradhat. Foglalkozni viszont mindenképp kell vele, hogy ne gátolja a hajszálak növekedését és ne sebesedjen ki a bőr tőle.

Hogyan távolítsd el a koszmót?

Mindegyik népszerű módszert teszteltük a koszmó eltávolítására, most meg is osztjuk tapasztalatainkat:

  1. Az egyik legnépszerűbb módszer a koszmó eltávolítására az olajos ledörzsölés. Hagyományosan babaolajjal, napraforgóolajjal, esetleg mandulaolajjal történik, de most már vannak kifejezetten koszmó elleni olajok is. Tapasztalatunk szerint ez a módszer hatékony, mert az olaj valóban segít a koszmó ledörzsölésében. Hátránya: A koszmónak, azaz a zsíros korpaképződésnek a további olajozás nem tesz jót. Ráadásul a baba haja teljesen összetapad tőle, az olajozás pedig eleve kényelmetlen. Lehet, hogy egy kevés hajú, pihés babafejen jól működik az olajozás, de sok haj esetén igazi horrorművelet. 
  2. A másik népszerű módszer a koszmó elleni samponokkal történő szalicilsavas lehámlasztás. A szalicilsav zsírban oldódik, így képes a pórusok belsejébe is behatolni és kifejteni a hámlasztó hatását. Ráadásul segít a sejtregenerációban és gyulladáscsökkentő hatású is.Hátránya: A koszmó elleni samponokba általában mesterségesen előállított szalicilsavat tesznek, amely irritáló hatású lehet, és hosszabban alkalmazva a bőrt kimarhatja.
  1. Az egyik dolog, ami nekünk nagyon bevált az a fésű. Kicsit erősebben fésülve a hajat a koszmó nagy részét el tudtuk távolítani, de be kellett látnunk, hogy jó minőségű sampon nélkül ez sem tökéletes megoldás. Hátránya: A bőr az erős fésüléstől könnyen megsérülhet, ezt pedig mindenképp el kell kerülni.

Viszont mindenre van megoldás!

A HerbArting Koszmó elleni babasampon természetesen győzi le a koszmót

A szalicilsav természetes formában megtalálható a fűzfa kérgében, és ugyanolyan hatékony – természetesen mellékhatások nélkül –, mint szintetikus társa. Éppen ezért a HerbArting kifejlesztette azt a koszmó elleni sampont, amely természetes formában tartalmazza a szalicilsavat.

A HerbArting Koszmó elleni babasampon alapja 

  • bio kamillából készült kamillafőzet,
  • amelyhez a leglágyabb kókusztenzidet, a legkíméletesebb természetes habosító anyagot adtuk.
  • A babasampon tartalmaz még finom bio mandulaolajat és 
  • minőségi sheavajat, amelyek puhítják és ápolják a bőrt,
  • illetve – ahogy említettem – a természetes szalicilsavat tartalmazó fűzfakivonatot, amely végez a koszmóval.

A HerbArting Koszmó elleni babasampon lágy összetétele miatt nem csípi a baba szemét, és nem szárítja, hanem puhítja a hajat.

Mivel a Koszmó elleni babasampon nem tartalmaz semmilyen illóolajat, így valóban egészen újszülöttkortól használhatod. Garantáltan nem fogja megbolygatni a babád érzékeny szervezetét!

Ezt olvastad már?

Segítség, ekcémás a baba!

Babafürdetési kisokos - 8+1 tipp a baba fürdetéséhez – lépésről lépésre

Finom babaillat - De milyen áron?

Tartalomhoz tartozó címkék: cikk
Az oldal tetejére