7+1 tipp a baba fürdetéséhez

Félsz a baba fürdetésétől? Nem tudod, hogyan fogj hozzá? Lépésről lépésre elmondjuk, mit kell tenned, hogy a babafürdetés igazi öröm legyen a családnak.

7+1 tipp a baba fürdetéséhez szakértői cikk HerbArting

A kórházból hazatérve, kezedben a törékenynek tűnő kisbabáddal, állsz a babakád mellett, és nem tudod, hogyan is kezdj hozzá a fürdetéshez. Te is ebben a cipőben jársz? Segítünk. Ha megfordultak a fejedben az alábbi kérdések, olvass tovább.

 • Megfelelő-e a víz mennyisége és hőmérséklete?
 • Nem árt-e a babámnak a választott fürdetőkrém?
 • Milyen gyakran mossam meg a fejbőrét?
 • Mennyi ideig fürdessem?

Sok-sok apró, de fontos kérdés. Megnyugtatlak, nem vagy egyedül a bizonytalanságoddal! A legtöbb szülő kisebb-nagyobb pánikot él át, amikor a babáját fürdeti, és még nem rutinos. Azonban könnyen bele lehet jönni, csak néhány apróságot kell betartanod.

Babafürdetési kisokos

 1. Mikortól fürdessük?

Mivel a köldökcsonkot a seb leeséséig nem szabad víz alá tenni vagy bő vízzel lemosni, ezért gyakori, hogy a szülők csak a csonk leesése után kezdik fürdetni a babát. Ne várj addig! A babát a víz az anyaméhre emlékezteti, így nagy örömöt tud nekik okozni a fürdés. Nyugodtan fürdetheted őt tehát a születéstől kezdve is, csak vigyázz a köldökcsonkra, hogy az ne ázzon a vízben. Készíts kevés fürdővizet, és tartsd jól a babát. Remek segítség a HerbArting pancsikendő, amely lágy, ökotex anyagokból készült, és amellyel könnyen megtisztítható a baba bőrét.

 1. Ellenőrizd a hőfokot!

Általánosan elterjedt, hogy a víz hőmérséklete akkor megfelelő, ha a könyökünknél sem hidegebbnek, sem melegebbnek nem érezzük azt a saját testhőmérsékletünknél (ez kb. 36-37 fok). A babák azonban nem ismerik ezt a bölcsességet, ezért lehetnek olyan „renitensek” közöttük, akik sírással reagálnak erre a nagy gonddal kiválasztott, ideálisnak tűnő hőfokra. Ilyenkor próbálkozz egy kicsit hidegebb, de természetesen nem jéghideg vízzel! Sok baba megnyugszik tőle. Minél kisebb a különbség a fürdőszoba levegője és a víz hőmérséklete között, annál kevésbé fog a baba fázni.

 1. Mennyi vízben fürdess?

Kezdetben, főleg a köldökcsonk miatt, épp csak egy kevés vízzel fürdess. Formálj a kezedből kanalat, így a baba olyan testrészeire is el tudod juttatni a vizet, amelyek nem érnek bele a „hullámokba”. Amikor már nagyobb a baba, nyugodtan engedhetsz majd több fürdővizet is: ebben örömmel fog majd pancsikolni, csapkodni, s közben nagyokat kacagni. Alapszabály azonban, hogy soha ne hagyd egyedül a vízben, egyetlen tizedmásodpercre se lépj el mellőle. Tartsd folyamatosan, nehogy megcsússzon. Ne feledd, alacsony vízben is érheti baj!

 1. Válassz káros anyagoktól mentes babakozmetikumokat!

Keverj el a fürdővízben egy kis babafürdetőt! A drogériákban kapható szerek mesterséges összetevőket, bőrirritáló hatású alapanyagokat és illatanyagokat tartalmaznak, amelyek veszélyesek a baba egészségére.
Ezért fejlesztettem ki az alábbi natúr fürdetőszereket, amelyek kivétel nélkül károsanyagmentesek és nem tartalmaznak mesterséges anyagokat.

A HerbArting fürdetőkrém az érzékeny, atópiás vagy ekcémás bababőrre nyújt megoldást. Nincs benne irritatív anyag, mégis tisztít, így egészen újszülöttkortól használhatod.

 • A HerbArting kamillás babafürdető kifejezetten a már kúszó-mászó babák igényei szerint készült: lágyan tisztít, de képes a földön összeszedett koszt is eltávolítani. Ráadásul használható habfürdőként, samponként és tusfürdőként is.
 • A HerbArting habfürdető alapja egy lágyan habzó kókusztenzid, amellyel a babád nyugodtan élvezheti a hab nyújtotta vidám perceket anélkül, hogy veszélyeztetnéd az egészségét.

 1. Mely testrészeket fürdessük a legalaposabban?

Az egészen pici babák még nem ülnek homokozóban, nem másznak négykézláb a fűben, így nem is igazán koszosak. A fürdetés inkább csak hozzászoktatás az esti rutinhoz. Ettől függetlenül azonban néhány testrészre érdemes nagyobb figyelmet fordítani.

 • Minden fürdéskor alaposan mosd meg a nemi szervek és a végbél környékét, de mindig az utóbbit hagyd a végére!
 • Az ökölbe szorított, nyálas, anyatejes kis tenyér redőiben, és a nyak redőiben is baktériumok bújhatnak meg, ezeket is mosd meg alaposan.

 1. Hajmosás heti 1-2 alkalommal

Azoknál a babáknál, akiknek alig akad néhány szál hajuk, túlzásnak tűnhet a heti 1-2 alkalom. A koszmó azonban a hajszálak számától függetlenül is megjelenik, ezért fontos a fejbőr rendszeres tisztítása.
A
HerbArting koszmó elleni babasamponja finom mandulaolajjal, minőségi sheavajjal és hámlasztó fűzfakivonattal ápolja a baba érzékeny fejbőrét. Garantáltan eltünteti a koszmót!
A babasampont
itt tudod megrendelni.

 1. A vízből kivéve töröld a babát szárazra!

A hajlatokra, könyök, nyak, fül mögötti részekre, lábujjak közére fordíts nagy figyelmet, mert ha a bőr ezeken a helyeken nedves marad, könnyen kipirosodik, bepállik, gombásodik.

+1. Bababarát hozzáállás

A Suttogó titkai című nagysikerű csecsemőgondozási könyvben van néhány remek tipp a fürdetésről, amelyet érdemes megfogadni. A könyv szerint a babát ne a szokásos hátradöntött testhelyzetben helyezzük a fürdőkádba, mert úgy kiszolgáltatottnak érzi magát és sírni fog. Háttal érkezni egy babának a kádba ugyanolyan félelmetes érzés, mintha nekünk háttal kellene beleugranunk az úszómedencébe. Ehelyett a következőket tegyük:

 • Ültessük az egyik tenyerünkbe.
 • Enyhén előredőlt testhelyzetében a másik tenyerünkkel a mellkasát tartsuk meg.
 • Tegyük így a kádba.
 • Amikor már benne van a vízben, a tenyerünket a tarkójára csúsztatva döntsük lassan hátra. Ha így járunk el, a baba biztonságban érzi majd magát és általában nem is sír. Meghittebb lesz számára a fürdés.
 • Amint hátradöntjük, szabad kezünkkel rögtön egy bevizezett mosdókesztyűt tehetünk a baba mellkasára, hogy ne fázzon.
 • A fürdés végén ugyanúgy előredöntött helyzetben érdemes kivenni a babát a kádból és puha törölközőbe bugyolálva a pelenkázóra vinni, szárazra törölni, majd felöltöztetni.

Ezt olvastad már?

Miért van szükség babafürdetőre?

3 veszélyes anyag a babafürdetőkben

Gyógyszertári fürdető: Tudod mi van benne?

Tartalomhoz tartozó címkék: babafürdető cikk
Az oldal tetejére