Vigyázz apára!

Milyen kozmetikai termékeket használ a párod? Tartalmaznak SLS-t és más káros összetevőket? Akkor azonnal váltson natúrkozmetikumokra! Leírtam, miért. 

Vigyázz apára natúrkozmetikumokkal

Vigyázz apára natúrkozmetikumokkal!

Ha kozmetikumokról van szó, akkor elsősorban a nők jutnak eszünkbe, pedig ma már teljesen természetes, hogy a férfiak is törődnek a bőrükkel, a testükkel, a kinézetükkel és az egészségükkel. Sőt, ha a történelmet nézzük, azt is tudjuk, hogy volt idő, amikor csak az ő privilégiumuk volt ez a fajta kényeztetés. Most azonban, hogy „helyre állt a rend”, és nincsen nemi megkülönböztetés a testápolásban, fontos az is, hogy tisztában legyünk a kozmetikumaink hatásaival. Mert sajnos azok nagy többségben károsak.

Milyen kozmetikumot használnak az apukák?

Engedd meg, hogy elmeséljek valamit.

Amikor legutóbb meglátogattam édesapámat, pusztán kíváncsiságból megnéztem, milyen termékeket használ. Mivel nem bírok kibújni a „szakmai” bőrömből, természetesen az összetevőket is megnéztem rajtuk. Teljesen ledöbbentem. A kozmetikumai szinte kivétel nélkül olyan anyagokat tartalmaztak, amelyek nemhogy használnak, sokkal inkább ártanak a bőrnek. Pedig nem „gagyi” árukról van szó, neves és elméletileg nívós kozmetikumokról.

                                                                               

A HerbArtingnál szívügyem, hogy csak természetes összetevőjű, maximálisan egészséges testápolókat, krémeket, fürdőszereket, azaz natúrkozmetikumokat kínáljak a vásárlóknak. Így picit el is szégyelltem magam, hogy pont az édesapámnál nem figyeltem erre oda rendesen. Pedig fontos lett volna. De nézzük is meg, mi a gond a szokásos kozmetikumokkal.

A kozmetikumok káros összetevői

Hallottál már az

 • az SLS-ről,
 • az SLES-ről
 • a szintetikus illatanyagok és színezékek káros hatásairól?

Nem beszélve

 • a kőolajszármazékokról,
 • szilikonokról,
 • polimerekről,
 • tartósítószerekről,
 • az alumíniumsóról (ACH).

Nos, ezek azok az adalékanyagok, amelyeket sürgősen száműzni kell a kozmetikumokból, ezáltal az életünkből is. Mivel nem akarlak nagyon terhelni, sem nagyon megijeszteni, most csak a legfontosabbakról írok neked. Röviden elmesélem, mi a gond velük. Ha több információt szeretnél, olvasd el a 4 veszélyes összetevő a babakozmetikumokban című írásomat is, amelyben részletesebben is foglalkozom a témával.

                                                                     

Mi a gond a nem natúr kozmetikumokkal?

Az SLS (Sodium lauryl sulphate) és az SLeS (Sodium Laureth Sulfate)

Ezek tulajdonképpen habképzők, amelyeket eredetileg a mosószerekhez állítottak elő szappan helyett. Most azonban ott vannak már a legtöbb tusfürdőben és samponban is, hogy te élvezhesd a sok-sok habot. Egy nagy baj azonban van velük: annyira kiszárítják és tisztítják a bőrt, ezáltal annyira irritálják is, hogy az elsődleges védelmi rendszerünknek búcsút is mondhatunk. Az apák is, mert tévedés azt hinni, hogy az ő bőrük többet bírna. Az ilyen termékek előállításához többnyire kőolajszármazékot használnak, de még ha épp kókuszt is, nem fog kiderülni, hiszen a gyártók nem kötelesek ezt feltüntetni. Biztos, ami biztos, kerüljünk minden szulfátot (Link: https://hu.wikipedia.org/wiki/Kateg%C3%B3ria:Szulf%C3%A1tok) a kozmetikumokban (is).

Szintetikus illatanyagok és színezékek

Mindannyian szeretjük az illatokat, egy vadító férfiparfüm pedig – valljuk be – különösen nagy hatással tud ránk lenni. De sajnos van DE. Ezek az illatanyagok, amelyeket az összetevőknél fragrance vagy parfum feliratként látunk, nagyon erősen, sokszor kifejezetten durván irritálják a bőrt. Én úgy vagyok vele, hogy inkább ne legyen 24 órán keresztül érezhető egy termék illata a páromon vagy rajtam, csak ne ártsak vele a bőrömnek, sem magunknak.

A szintetikus színezőanyagok már nem ennyire rettenetesek, de még mai napig vitatkoznak a kutatók azon, hogy megzavarják-e a hormonháztartást vagy épp rákkeltő hatásúak-e. A biztonság kedvéért itt is azt mondom, a natúrkozmetikumokkal nem nyúlhatunk mellé, színeket pedig apa is inkább viseljen a ruháin, ne a bőrébe masszírozva.

Azok a termékek, amelyekben a fentiek bármelyike is szerepel, természetesen nem egy használat után fejtik ki káros hatásukat. De ha minden kozmetikumunkban, sőt, a mosószerünkben is ott van pl. az SLS, az együttesen biztosan nem használ. Sőt. Egy nagyon fontos összetevő, az ápoló olaj ugyanis többnyire hiányzik az ilyen gyárilag előállított, szintetikus összetevőket tartalmazó termékekből, holott épp azért használjuk őket, hogy ápoltak legyünk. Érzed az ellentmondást, ugye?

                                                                           

 

 Mi, nők amúgy is érzékenyebbek és fogékonyabb vagyunk az egészségre, a testápolásra, a kinézetünkre. De hiszem, hogy ma már a férfiaknak sem mindegy, mit használnak. Segítsünk nekik, segítsünk az apáknak.

 A HerbArting apukáknak szóló natúrkozmetikumai között találsz

 • borotválkozás utáni balzsamot,
 • kávés arclemosót és tusfürdőt,
 • védőkrémet,
 • sőt egy komplett Mindent köszönök!-csomagot is,

amellyel akár már most is megajándékozhatod édesapádat vagy a párodat.

Csatlakozz küldetésünkhöz, és vigyázz apára Te is natúrkozmetikumokkal!

Tartalomhoz tartozó címkék: cikk
Az oldal tetejére