Vigyázat! A bolti kutyasampon veszélyes!

Ekcémás a kutyád? Vagy valamilyen más bőrbetegséggel küzd? Nézd meg jól, hogy milyen a kutyasampon összetétele. Lehet, hogy ez az oka mindennek.

Egyre több statisztika igazolja, hogy az ekcémával és egyéb bőrbetegséggel küzdő kutyusok száma nő. Persze hivatalos adatok nélkül is tudjuk ezt, elég, ha csak szétnézünk a környezetünkben és beszélgetünk a kutyás barátainkkal. De vajon melyek az okok? Miért betegszik meg egyre több kutyus? A kutatók szerint a kutyasampon a felelős.

Vigyázat! A bolti kutyasampon veszélyes!

Tényleg veszélyes a kutyasampon?

A kutyák bőrbetegségeinek egyik kiváltó oka valóban a kutyasampon. Az átlagos bolti kutyasamponokban ugyanis olyan anyagok találhatók, amelyek irritálják és szárítják a kutyák bőrét.

Most 3 olyan anyagot mutatunk be, amelyek veszélyesek, mégis megtalálhatók a hazai boltokban is megvásárolható kutyasamponokban. Mindenképpen kerüld ezeket!

 1. Propilén-glikol a kutyasamponokban is

A propilén-glikolt nedvességmegkötő hatása miatt alkalmazzák az emberi és állati samponokban, babafürdetőkben. A baj „csak” az, petróleumból állítják elő, és az iparban fagyálló szerként használják. Ipari felhasználásnál ráadásul előírás, hogy nem érintkezhet bőrrel vagy ruhával, nem kerülhet szembe, és belélegezni is tilos, mert irritációt vált ki. Csak maszkban és kesztyűben használják, mi mégis ezzel fürdünk és fürdetünk...

A propilén-glikol hivatalosan úgy köti meg a nedvességet, hogy eltömíti a bőr pórusait, a legnagyobb gond viszont mégis csak az, hogy májelégtelenséget és vesekárosodást okozhat. De tudom még fokozni a rosszat: áthatolva a bőrön gyengíti a sejtek szerkezetét, bekerül a véráramba és minden szervhez eljut. Ugye, milyen rosszul hangzik?

 1. Parabén-származékok

A parabéneket tartósítószerként használják kozmetikumokban, például a kutyasamponokban, de megtalálhatók az élelmiszerekben és gyógyszerekben is, mivel remekül gátolják a penészgombák és a baktériumok elszaporodását.

Már a 2000-es évek elején komoly kétségek merültek fel a parabénekkel kapcsolatban, és 2011 májusában Franciaországban be is tiltották a használatukat. A vizsgálatok ugyanis igazolták, hogy a parabén kifejezetten veszélyes.

De mi is vele a gond?

Az mér régóta tudható, hogy az egyik parabén-fajta

 • gyorsítja a bőr öregedését, és
 • a napsugárzásnak kitett bőrfelületen növeli az UVB-sugarak roncsoló hatását.

Ezen kívül a parabének ösztrogénszerűen viselkednek, és így

 • károsítják a hormonrendszert, valamint
 • csökkentik a termékenységet is.

De ez még nem minden!

Egy 2004-es vizsgálat során parabének jelenlétét mutatták ki az emberi emlődaganatokból. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az egyre több emlődaganatos kutyusnál is a parabén lehet az egyik kiváltó ok.

 1. Illatanyagok

Mióta elterjedtek a mesterségesen előállított illatanyagok, szinte minden kozmetikum tartalmaz ilyet függetlenül attól, hogy embereknek vagy állatoknak szánták-e.

Gyanakodásra adhat okot, hogy a gyártók ezeket az illatanyagokat fantázianévvel és nem összetétel szerint tüntetik fel a termékeken. Vizsgálatokkal bizonyították, hogy ezek az anyagok a bőrre kenve allergiás reakciót okozhatnak, de sok kutató szerint magát az allergiát is ezek váltják ki.

Ráadásul egyéb,

 • légzőszervi betegségeket,
 • asztmás problémákat,
 • migrénes fejfájást is okozhatnak,
 • sőt, összefüggésbe hozták őket más betegségekkel is, mint a sclerosis multiplex, autizmus, epilepszia.

A kutyasamponban található illatanyagok zavarják a kutyákat

Ne felejtsük el azt sem, hogy a kutyák orra sokkal érzékenyebb, mint az emberé, éppen ezért az orrukat a samponok erős illata kifejezetten zavarja. Ezért is fordul elő gyakran, hogy az illatanyagot is tartalmazó samponnal megfürdetett kutya azonnal meghempergőzik a porban vagy valami más erős illatú dologban. Ezt azért teszi, hogy elnyomja, megszüntesse az irritáló szagot.

Mit tehetsz, hogy elkerüld a káros anyagokat?

 • Mindig olvasd el az összetevők listáját, mielőtt kutyasampont választasz kedvencednek.
 • Nézz utána az ismeretlen összetevőknek interneten is.
 • Használd az ismereteidet, hogy megóvd a leghűségesebb barátod egészségét és ne terheld veszélyes anyagokkal a szervezetét!

A HerbArtingnál nem véletlenül figyelünk arra, hogy csak 100%-ig természetes összetevőjű kozmetikumokat állítsunk elő kutyáknak is. Nézz körül a webshopunkban, és ha kérdésed van, keress bennünket nyugodtan.

Ezt olvastad már?

5 tipp a nyári kutyaápoláshoz

Kutya és baba egy családban? - 10 ötlet, hogyan legyenek barátok

Téli mancsápolás okosan!

Tartalomhoz tartozó címkék: cikk ekcéma
Az oldal tetejére