Vadgesztenye - nem csak gyerekjáték :)

Előző cikkeinkben csak a babaápolásról beszéltünk, most beszéljünk picit a mamákról is. Amikor az ember babát vár, a teste érdekes és sokszor sajnos kellemetlen dolgokat produkál, amiknek egy része megmarad szülés után is. Hogyan tudnánk ezeket otthon enyhíteni növényekkel?

Vadgesztenye - nem csak gyerekjáték :)

Az egyik gyakori probléma a visszér, amit elsősorban a hormonális változások és a súlynövekedés okoz. Ennek kezelésére kiváló növény a vadgesztenye.

Amikor óvodás voltam, nálunk elterjedt a hír, hogy a vadgesztenye termését le lehet adni gyógyszertárakban és fizetnek érte, mert gyógyszer-alapanyag. Ha nem is erre a célra, de mi rengeteget gyűjtöttünk belőle minden ősszel és én a mai napig felszedek párat és az asztalomra teszem, mert az az őszhöz tartozik. Ti is így vagytok ezzel?

De miért jó a vadgesztenye a visszerekre?

A vadgesztenyében a következő anyagok találhatók: 3-18% szaponin (eszcin), Kumarin-származékok (eszkulin), cseranyagok, flavonoid-glikozidok, 60-70% keményítő.

Az eszcin érösszehúzó és gyulladásgátló hatású, ami a vénák tónusát is fokozza, így nemcsak csökkenti a visszerek tágulatát, de még a gyulladást és a fájdalmat is képes enyhíteni.

Hogyan lehet használni?

Otthoni felhasználásnál a legegyszerűbb, ha vadgesztenye-pakolást készítünk.

Ezt a következőképpen tudod megcsinálni:

  1. Szedjél vadgesztenyét, majd hámozd meg. A hámozás úgy a legegyszerűbb, ha előtte vízbe áztatod a gesztenyét, de sajnos, ez még így sem egy kellemes feladat.

  2. Reszeld le a meghámozott gesztenyéket és szárítsd meg.

  3. Ha megszáradt, robotgépben aprítsd fel, ha már elég apró, adj hozzá vizet és elegyítsd a gép segítségével.

  4. Ezt a pakolást kend fel az érintett felületre és borítsd be gézzel, hogy fixáld. Hagyd magadon 15-20 percet vagy ameddig a babád le nem szedi

Mire lehet még használni?

  • az őrölt mag kiváló ragasztóanyag (csiriz), ami jól jöhet, ha a gyerekekkel akarunk valamit összeütni, de nem szeretnénk veszélyes anyagokat használni

  • a fakéregből nyert eszkulin fényvédő hatású, elnyeli az ultraibolya sugarakat

  • ugyanez az eszkulin csökkenti a hajszálerek áteresztőképességét, így jó aranyér kezelésére is

  • a vadgesztenye magjával, a benne található szaponinok miatt, moshatunk is:

  1. A legegyszerűbb, ha 3-4 gesztenyét mosózsákba teszünk és mosunk vele. Fontos, hogy csak 40 fok felett működik igazán, mert a szaponin, ennél a hőfoknál kezd el kioldódni, de 95 fokig is használható. Mosás után kiszárítva 5 alkalommal újrahasználható. A s

  2. Ha ezt nem akarod kockáztatni könnyen készíthetsz belőle folyékony mosószert. Ehhez vágj darabokra 4 megpucolt gesztenyemagot, majd 1 liternyi vízben főzd fel. 5 perc forralás után vedd le a tűzről, majd hűtsd ki és végül szűrd le és már használhatod is. Mivel nincsen tartósítva 1 hét alatt fel kell használni.

Végezetül pedig, ha esetleg erdő mellett laktok és szeretitek az állatokat, télen jól jöhet, hogy a vadgesztenye magja a nagy keményítőtartalom miatt vadtakarmánynak is használható :)

Ezt olvastad már?

Mivel ápold a babád bőrét nyáron?

"Zöldségeket beszélünk" - avagy, így használhatod a zöldségeket a babaápolásában

Hasznos gyógynövények a babaápolásban a kertünkből

Források:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vadgesztenye

http://szabadonebredok.info/vadgesztenye-keszitmenyek-hazilag-krem-tea-tinktura/

http://antalvali.com/boszorkanykonyha/boszorkanykonyha/tisztito-es-mososzerek.html/vadgesztenye-mosodio-helyett.html

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_vadgesztenye

Tartalomhoz tartozó címkék: cikk
Az oldal tetejére