Termékek Menü

Pöttyök, foltok, kiütések a baba bőrén? Don’t panic!

Friss szülőként te is megijedsz, ha egy új pöttyöt vagy foltot veszel észre a babádon?

Pánikra általában semmi ok. Az újszülöttek bőre az első hónapokban tanul meg alkalmazkodni az anyaméhek kívüli világhoz. Eleinte nem tudja a hőt szabályozni, azaz nem tud izzadni, nincs felkészülve a fertőzések elleni védelemre, a káros anyagokkal teli, irritáló kozmetikumokra pedig végképp nem.

Az újszülött bőre tehát még éretlen, a számára ismeretlen ingerekre pöttyök, foltok, elszíneződés útján reagál. Szinte nincs is olyan baba, amelyiknél időnként ne jelenne meg ilyen-olyan bőrelváltozás. A szülők ilyenkor megijednek, érthető módon. Nem tudják, betegség áll-e a háttérben, vagy teljesen természetes folyamatok. A bőrelváltozások jelentős része azonban ártalmatlan, csak nagyon kis részük utal valamilyen betegségre.

Nézzük, milyen bőrelváltozások jelenhetnek meg a babán, és mikor ijedjünk meg:

Ártalmatlan és kevésbé ártalmatlan bőrelváltozások:

Tejkiütés vagy tejallergia

Amikor a néhány napos baba arcán apró piros vagy fehéres kiütések jelennek meg, a legtöbb szülő rögtön valamilyen allergiára gondol.  Pedig ezektől nem kell megijedni, nem allergiás reakcióra utalnak. Általában az első hónapokban jelentkeznek, okozhatja az anyatej vagy a tápszer.  

Ugyanakkor előfordul, hogy az édesanya által elfogyasztott tejtermékek, amelyek az anyatejen keresztül jutnak a csecsemő szervezetébe, érzékenységet okoznak a babánál. A tápszeres babák esetében is előfordulhat, hiszen a tápszerek többnyire tehéntej alapúak.

Az ártalmatlan tejkiütés és a nem annyira ártalmatlan tejallergiás reakció jól elkülöníthető egymástól. A tejkiütés csak az arcon, nyakon szokott megjelenni, fehéres-sárgás színű. Ezzel szemben, ha a baba tejallergiás, a kiütések és bőrelváltozások az egész testét beborítják. Ráadásul az allergia vagy ételintolerancia más tünetekkel is jár, pl. fáj a baba hasa, puffad, hasmenése van, elszíneződik, vagy ritka, de komolyabb esetben akár véres is lehet a széklete.

Gólyacsípés

A „gólyacsípés” fantázianéven ismert piros foltok többnyire a tarkón jelentkeznek, de előfordulhatnak az orr tövében, a homlok, az orrnyereg és a szemek környékén is. A jelenség az apró, táguló erecskékből jön létre, amelyek elszíneződnek, amikor a baba sír vagy más miatt erőlködik. Ez a bőrelváltozás a baba első életévében szokott látványos lenni, később elmúlik.

Kiütések az arcon, orron

Az újszülött verejtékmirigyei még nem működnek, így nem tudja izzadással hűteni a testét. Ez az első időszak, amit 3 hónapos korra kinő a baba, apró fehér-sárga pöttyökkel járhat, amelyek az arcon és az orron jelennek meg. Ezek nem viszketnek, nem kell nyomkodni és fertőtleníteni sem őket.

Szintén megjelenhetnek a párhetes babán serdülőkori pattanásokhoz hasonló bőrelváltozások. Ezek az anyai hormonok hatására alakulnak ki, és teljesen ártalmatlanok.

Melegkiütés

Ha a baba lázas, vagy párás, meleg helyen tartózkodik, piros hólyagocskák keletkezhetnek az arcán, hátán, popsiján. Ezeket hívjuk melegkiütéseknek. A baba környezetének hőmérsékletén és páratartalmán változtatva tudunk neki kellemesebb körülményeket biztosítani, a már hólyagos testrészeken pedig egy bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő popsikenőcs és jól szellőző babaruha segítségével regenerálhatjuk a bőrt. A melegkiütés el is tud fertőződni, ezért oda kell rá figyelni.

Pelenkakiütés

A túl szoros vagy a ritkán cserélt pelenka pelenkakiütéseket okozhat. Természetesen az nem gond, ha megjelenik néhány apró piros dudor, de ne várjuk meg, amíg a combhajlat és az egész babapopsi kiütéses lesz lesz. Cseréljünk pelenkát 2 óránként, töröljük szárazra a baba bőrét a pelus alatti területen, és mindenképpen használjunk jó minőségű, bőrbarát popsikenőcsöt.

Ekcéma

Hámló, piros, száraz a baba bőre? Ráadásul nedvet ereszt és viszket is? Ez valószínűleg az ekcéma, atópia jele. Leggyakrabban az arcon, de a hajlatokban is előfordul. Az ekcémát teljesen meggyógyítani nem lehet, de a baba számára kínzó tüneteket (pl. viszkető bőr) kezelni kell és a lehető legenyhébbre vissza lehet szorítani. Sokat segít, ha kizárjuk a baba életéből a káros, irritációt kiváltó alapanyagokat tartalmazó kozmetikumokat, de esetenként étrend-változtatásra is szükség lehet. Ilyen tünetek esetén érdemes orvoshoz fordulni.

Mikor kell aggódni?

Bár a legtöbb bőrelváltozás nem utal súlyos betegségre, van, amelyiket mégis érdemes komolyan venni. Figyeljük meg a baba bőrén felbukkanó pöttyöket, foltokat, és ha a következőket tapasztaljuk, forduljunk orvoshoz!

  • Ha a megjelenő hólyagok nedvedzenek, főleg, ha nem átlátszó, hanem sárgás folyadék van bennük, az fertőzés jele lehet.
  • Egész testre kiterjedő piros, lila pöttyök vírusra vagy bakteriális fertőzésre utalhatnak, ami akár súlyos is lehet.

Ha ilyesmit észlelsz, minél hamarabb vidd el orvoshoz gyermekedet!