Kutya és baba egy családban? - 10 ötlet, hogyan legyenek barátok

Amikor az embernek gyermeke lesz, rengeteg kérdése merül fel. Vajon tényleg összehangolható a gyermeknevelés és a kutyatartás? Bizonytalan vagy, vajon megfér-e a „két dudás egy csárdában”? Mi lesz a babáknak oly fontos tisztasággal, ha kutya van a háznál? És fog-e elég figyelmet kapni a kutyusod, miután baba érkezett a házhoz? Gyakori tévhit, hogy veszélyes lehet a kutyus a babára, vagy éppen fordítva. A kutyusom, Estella 3 éves volt, amikor a babámat vártam, így személyes tapasztalatból tudom, hogy remekül működhet a kutya és a baba egyszerre egy családban, csak foglalkozni kell a dologgal.

Olvasd el tippjeimet, hogy mire kell figyelni, hogy a kutyád és a gyermeked remek barátok lehessenek!

Kutya és baba egy családban - 10 ötlet hogyan legyenek barátok

(Kató, Estella, Sophie, Lennox és Lauren)

Mit tanul egy gyerek a kutyától?

A kisgyerekek és a házi kedvencek, különösen a kutyák kapcsolata egészen különleges. A gyermekek lelki fejlődése szempontjából remek, ha kutyus van a családban, mivel így megtapasztalják a feltétel nélküli szeretetet, de egyben a felelősségérzettel is megismerkednek. Egy 3 éves gyerek már tudja, hogy reggel és este enni kell adni a kedvencnek, és hogy olyan programot válasszon a család a hétvégére, ahova a kutyát is magukkal tudják vinni.

Emellett egy kutya, mint családtag, empátiára is nevel. Mellette a gyerekek megtanulják, hogy vigyázni kell a kisebbekre (némelyik kutyus csak 2-3 kg), a kiszolgáltatottabb élőlényekre, tiszteletben kell tartani a személyes terüket, vagy hogy nem szabad fájdalmat okozni nekik.

Hogyan szoktassuk össze őket?

 • A terhesség alatt már mutassuk meg a pocakunkat a kutyának!
  A kutyák nagyon érzékeny élőlények, megérzik, hogy a gazdájuk pocakjában egy élet fejlődik. Ahogy a 9 hónap eltelik, ha beszélgetünk velük erről, ők is izgatottan fogják várni az új családtagot.

 • Mikor már beszereztük néhány babaruhát, szagoltassuk meg a kutyával!

         Így ismerős lesz majd neki az illat később is.

 • A szülés után azonnal, amikor hazamegyünk, ismertessük össze a kutyát és a kisbabát!
  A csecsemőillat, a baba rezgései kommunikálnak a kutya felé, tudja, hogy óvatosnak kell lennie. Hát még, ha erre figyelmeztetjük is. A babát és a kutyát érdemes mielőbb összeismertetni egymással, a kutya ettől fogva tudni fogja, hogy az új jövevénnyel ezentúl neki is meg kell osztania otthonát.

 • Fontos, hogy a kutya rendszeresen érintkezzen a picivel!

  Minél többet találkoznak, annál jobban megszokja a kutyus a számára furcsa gyermekreakciókat, annál kevésbé lesznek neki ijesztőek. Fogjuk a babát a kezünkbe és úgy mutassuk meg a kutyusnak, így jobban fogja érteni, hogy ő hozzánk tartozik.

Fontos a külön idő

Amikor az ember szülő lesz, nehéz mással is foglalkozni, de muszáj. Legyen külön időnk a kutyusra, amikor csak vele foglalkozunk. Menjünk el vele sétálni vagy futni kettesben, vagy játszunk vele a kertben, amíg a baba a délutáni alvásidejét tölti. Ha kellő figyelmet és törődést kap, nem lesz féltékeny.

Mi a helyzet a higiéniával?

Kutatások bizonyítják, hogy ha a gyerekek állatokkal nőnek fel, sokkal kevésbé hajlamosak allergiára, az immunrendszerük pedig ellenállóbb lesz. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem kell ügyelni a higiéniára, hiszen a kisbabák kúsznak, másznak, így még a kutyamentes lakásban is alaposabban kell takarítani, mint a baba előtti időkben, de ahol szőrös háziállat van, ott erre érdemes még jobban odafigyelni. Segít a gyakori porszívózás, alapos takarítás, a kutya bundájának kifésülése, hogy simogatás közben ne kerüljön sok szőr a gyerek kezébe és szájába. Ügyelni kell a féreghajtásra is, és séta után a tappancsok megtörlésére.

A kutya szőre hiába öntisztító, érdemes kutyasamponnal is rendszeresen megmosni, hogy a szennyeződéseket eltávolítsuk belőle. A termékválasztásnál ügyeljünk arra, hogy a kutyasampon ne tartalmazzon kőolajszármazékokat, rákkeltő, káros anyagokat, sem pedig illatanyagokat, káros habosítókat és festékeket, mivel ezek nemcsak a kutya, hanem a gyerek egészségét is veszélyeztetik, ha hozzáér a kutya bundájához. Érdemes vegán terméket választani, ami nem tartalmaz állati eredetű alapanyagokat és nem kísérleteztek vele állatokon, hiszen ha az egyik állatot szereted, bizonyára a másiknak sem szeretnél ártani.

Mondjuk el a gyermekünknek a szabályokat!

Ahhoz, hogy a jó kapcsolat kialakuljon és meg is maradjon, néhány alapvető szabályt mindenkinek meg kell tanulnia. Mondjuk el a gyerekünknek, hogy:

 • ne piszkálja evés közben a kutyust, mert a kutya ezt veszélynek értékelheti és megharaphatja;

 • ne feküdjön be a házába, ágyába, mert az a kutya privát szférája, amire szintén rosszul reagálhat;

 • a kutyának is kell pihenés, ha folyton zaklatja, attól a kutya feszült lesz;

 • ne kiabáljon, mert az a kutya számára fenyegető jel;

 • a kutya nem tárgy, nem szabad ide-oda húzni-vonni, nem ülhetünk a hátára.

 

Mondjuk el a kutyának a szabályokat!

A békés és higiénikus együttélés érdekében a kutyusnak is meg kell tanulnia a szabályokat! Ilyenek például, hogy:

- Az egészen kicsi baba holmijaiba nem szabad belefeküdnie, a játékait tiszteletben kell tartania, nem nyálazhatja össze, nem viheti el a baba játszóhelyéről.

- A babaszoba lehetőleg legyen számára tiltott terület.

Ismerjük fel a kutya jelzéseit!

Ha bármilyen agressziót tapasztalunk a kutya részéről, azonnal szóljunk rá! Az is agresszó, ha a gyereket ugatja vagy vele szemben dominánsan viselkedik. Mindig igyekezzünk megérteni, mi az, ami kibillentette a béketűréséből!

Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a saját tudásunkkal: ha nem értünk a kutya képzéséhez, mindenképpen kérjük szakértő segítségét!

Így lehet gondtalan és felszabadult a gyerekkor egy vagy több kutyával!

Ezt olvastad már?

Vigyázat! Veszélyes összetevők a kutyasamponokban!

Téli mancsápolás okosan!

5 tipp a nyári kutyaápoláshoz

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus
Az oldal tetejére