Koszmó nagyobb gyerekeknél - Mit tehetsz, ha felbukkant?

A koszmó nagyobb gyerekeknél, óvodás vagy serdülőkorban is felbukkanhat. Van megoldás a hámló fejbőrre: használj HerbArting koszmó elleni sampont heti 2-3-szor.

Koszmó nagyobb gyerekeknél - Mit tehetsz, ha felbukkant

Koszmó nagyobb gyerekeknél - Mit tehetsz, ha felbukkant

Azt hitted, hogy a babakorral letudtad a koszmós fejbőrt, mint problémát, és a koszmó elleni sampont, mint alapvető háztartási kelléket is… Aztán tessék, elérkezett az óvodás kor, és a koszmó a nagyobb gyereknél újból megjelenik. Szeretnélek megnyugtatni: nem ritka ez a jelenség. A koszmó ugyanis három-négy éves korban – sőt, még a pubertás időszakában – is előfordulhat.

Mi okozza a koszmót a nagyobb gyerekeknél?

A hideg idő beálltával az óvodás korú gyermek bizony fokozottabban ki van téve a koszmó veszélyének. A betegségek ugyanis erősen nyirbálják az immunrendszerét, és persze több sem kell a vitaminhiányos lelkecskéknek, a fejtetőn máris megjelennek a koszmós foltok.

Hajad is milyen?!

Gyakran olvasom a hozzám érkező üzenetekben: „Itt a tél, és nem elég, hogy az én kis fagyos szentem sapkát kénytelen hordani a szép kis fürtjeire, de még a feje is tele van ezekkel a lehámló, sárgás-fehéres, pikkelyes bőrdarabkákkal. Én pedig a hajamat tépem (még jó, hogy nem a gyerekét!), és kétségbeesve bújom a netet, hogy melyik a legjobb koszmó elleni sampon. Segíítsééég!”

Az ijedtség nem alaptalan, hiszen a koszmó a nagyobb gyereknél újfajta kihívásokat tartogat. Mi anyák ugyan tudjuk, hogy a koszmónak nincs köze a koszhoz, na de a csoporttársak az oviban nem ilyen tájékozottak. Néhány lehámló lemezke a fejbőrön, és máris jön a „fúújjj, Barni koszos!”. És hiába javítgatja az óvónéni türelmesen, hogy „nem koszos, hanem koszmós”, máris kerülik őt a gyerekek, és nem játszanak vele kirakóst.

Ez áll a koszmósodás hátterében

A koszmósodás hátterében álló fokozott és szabálytalan faggyútermelést ugyanakkor számos egyéb ok is kiválthatja:

·         Az érzékeny bőrű gyerekek hajlamosabbak a koszmóra (is).

·         Télen, a sapka miatt kevésbé szellőzik át a fejbőr.

·         Okozhatja a fejbőr rossz vérkeringése.

·         Vitaminhiány – elsősorban cink és B-vitamin – is felmerülhet.

·         Serdülőknél a hormonváltozás állhat a háttérben.

Hatékony megoldás a koszmó elleni sampon

No para, csak semmi pánik! Bizony, a kisbaba fejbőrén bevált gyakorlat óvodás korban – sőt, a serdülő kamasznál is – segíteni fog. Emlékszel még? A baba fejére kellett kenni valami „csodaszert”, amitől néhány hét alatt ismét sima lett a bőre.

A jó hír továbbra is az, hogy a koszmó megelőzhető és kezelhető. Emlékeztetőül nézzük is át gyorsan, melyek a koszmó eltüntetésének sikerkritériumai:

1.      Ha tudod (és most már tudod!), hogy gyermeked hajlamos a koszmóra, akkor fontos, hogy ne csak a tüneti időszakban vess be minden energiát a kezelésre, hanem törekedj a megelőzésre is!

2.      A kezelés időszakában gyakrabban kell hajat mosni. Akár heti 2-3 alkalommal is átmoshatod a gyermeked haját és fejbőrét az arra alkalmas készítménnyel.

3.      A megfelelő sampon kiválasztása azért fontos, mert egy rossz döntéssel többet árthatsz az ügynek, mint amekkora eredetileg a probléma volt. A koszmó eltávolítása valamilyen puhító növényi olaj vagy krém használatával lehetséges. Azonban illóolajat vagy szalicilsav tartalmú készítményt soha ne használj! Szóval érted: soha szalicil!

4.      Ha biztosra akarsz menni, akkor a HerbArting babasampont koszmó ellen szívből ajánlom. Nemcsak babáknál, hanem nagyobb gyerekeknél is hatékony, és csupa olyan összetevőt használtam a készítésénél, amely az érzékeny baba- és gyermekbőrre sem káros.

5.      Emellett a hajas fejbőr masszírozása sokat segít a véráram serkentésében.

Indulhat a koszmótalanítás? Rendeld meg a koszmó elleni sampont még ma, és néhány nap múlva már kezdhetitek is az első kezelést! Hajrá!

blog comments powered by Disqus
Az oldal tetejére