Hogyan ápold a babád bőrét okosan?

Hogyan ápold a babád bőrét okosan szakértői cikk HerbArting

Miben más a baba bőre, mint a felnőtteké? Miért kell máshogy ápolni, mint a miénket?

Ezt vizsgáljuk meg  ebben a cikkünkben.

Amikor a baba megszületik, a bőre sötétvörös vagy lila a várandósság idejétől függően, keze és lába kékes árnyalatú és magzatmáz borítja.
A magzatmáz (vernix caseosa) a terhesség utolsó harmadában, hormonális szabályozás eredményeként rakódik a magzatok bőrére és 2 funkciója van. Egyrészt segít a szülés során, másrészt védi a baba bőrét a magzatvízben való felázástól és egyéb külső behatásoktól.

A születés utáni második vagy harmadik napon a baba bőre kivilágosodik és jellemzően szárazzá és pelyhessé válik. Ha a baba fázik keze és lába elkékül és márványos lesz, viszont, ha sírni kezd, könnyen vörössé válik a bőre. A baba bőre a születés után tovább fejlődik, egészen 8-9 éves korig, amikor is eléri teljes fejlettségét.

Az egyik alapvető különbség a baba és a felnőttek bőre között az, hogy a csecsemő bőre vízben gazdagabb, hámrétege sokkal vékonyabb, ezért sérülékenyebb, és jobban ki van téve a külső környezeti hatásoknak, védekezőképessége pedig alacsony. Mivel immunrendszere nagyon fejletlen érzékenyebben reagál a különböző bakteriális, vírusos és gombák okozta fertőzésekre. Emellett a vékony és jobb áteresztő képességű bababőr különlegesen érzékeny a klimatikus hatásokra: a napfényre és a hidegre-melegre, továbbá a vegyi hatásokra, pl. a külsőleg alkalmazandó gyógyszerekre, kenőcsökre. Ráadásul a baba bőrén még nem alakult a felnőttek bőrére jellemző savas kémhatás, így kevésbé tud ellenállni a lúgos kémhatású anyagoknak (pl. izzadság, vizelet) és emiatt is kevésbé áll ellen a fertőzéseknek. Ezért pirosodik ki a bőre a pisitől és ezért kell a pelenkáját gyakran cserélni.

A másik nagy különbség, hogy a bőrben lévő, faggyútermelő mirigyek csak a kamaszkorban kezdenek működni. Meglepő módon, ezek az anyaméhben még működnek az anyai hormonok hatására és még a születés utáni pár hétben is, így például a néhány hetes babán pattanások tudnak kialakulni (nálunk volt ilyen, igen ijesztő jelenség :)) Azután a faggyútermelő mirigyek működése leáll egészen a kamaszkorig. Emiatt a baba bőre sokkal szárazabb és nem alakul rajta még ki a felnőtteknél már meglévő hidrolipid film, ami miatt a baba bőre még sérülékenyebb.

A harmadik nagy különbség, hogy az izzadságmirigyek a baba 2-3 éves koráig csak részlegesen működnek és csak a pubertás időszakában kezdenek 100%-ban működni. Ezért van az, hogy a csecsemők sokkal inkább ki vannak téve a hőguta veszélyeinek, mint a felnőttek, hiszen nem tudják izzadsággal hűteni a bőrüket.

A baba bőre, ahogy a fentiekből is látszik, úgy tökéletes, ahogy van. Viszont a mi feladatunk az, hogy megóvjuk a környezeti hatásoktól, hogy az is maradhasson. Tisztításra és ápolásra, csak kímélő, PH-semleges, nem irritáló, tehát illatanyagoktól, színezőanyagoktól mentes szerek javasoltak, amik gondoskodnak a bőr zsírozásáról is.

Ezt olvastad már?

4 veszélyes összetevő a babaápolási termékekben

Segítség, ekcémás a baba!

Erre ügyelj, ha babakozmetikumot vásárolsz!

Források:

http://www.babamama.hu/ujszulott/a-baba-borenek-apolasa/
http://www.lnespa.hu/cikk/a-baba-borenek-sajatossagai/27
http://www.gyongypatikak.hu/barsonyos-bababor/
http://gyermekapolas.hu/altalanos-informaciok/bor-anatomiaja-csecsemo-es-gyermek-borenek-sajatossagai
http://www.vital.hu/themes/baba/borapolas_heim1.htm
https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002301.htm
http://www.szuloklapja.hu/ujszulott/1281/az-ujszulott-babak-bore-a-magzatmaz-szerepe-.html
http://praxis.blog.hu/2011/10/21/gyogyszeresz_anyuka_tanacsa_a_baba_legelso_furdetese

Tartalomhoz tartozó címkék: babaápolás cikk
Az oldal tetejére