Gyógyszertári fürdető: Tudod mi van benne?

Tudtad, hogy egy gyógyszertári fürdető egészségre káros összetevőket is tartalmazhat? A mai cikkünkben annak jártunk utána, mit is kenünk a baba bőrére.

Amikor a kislányunk megszületett, még a kórházban megvizsgálta egy gyerekorvos, és felírta neki a gyógyszertári babaápolási csomagot. Ennek tartalma egy popsikenőcs és egy babafürdető volt, amelyet az ifjú apukánk lelkesen ki is váltott. Be is fürödtünk vele…

Gyógyszertári fürdető: Tudod mi van benne? szakértői cikk HerbArting

Az első este ugyanis el is kezdtük használni a babafürdető krémet, amellyel rendesen meggyűlt a bajunk:

 • Próbáltuk a vízben feloldani, de nem ment.
 • Majd fürdőkesztyűvel a babára kentük, de így meg nagyon rátapadt a kicsi bőrére,
 • ráadásul nem is jött le rendesen.

Mivel már régóta érdekeltek a natúr- és biotermékek, és már régóta készítettem kozmetikumokat felnőtteknek, gondoltam, kicsit utánaolvasok a gyógyszertári fürdetőnek.

Mit tartalmaz a gyógyszertári fürdető?

Az alábbi összetevőket találtam a leírásokban (a mennyiségi előfordulás csökkenő sorrendjében):

 • Aqua – azaz víz, amely általában a legtöbb kozmetikum fő komponense.
 • Vaselinum Album – vagyis fehér vazelin, amely kőolajból nyert, félszilárd szénhidrogének tisztított és elszíntelenített elegye. Bőrpuhító hatásáért teszik a kozmetikumokba.
 • Cetearyl Alcohol – azaz zsíralkohol, amelyet bőrpuhító és sűrítőanyagként használnak a kozmetikumokban.
 • Polysorbate 60, amely egy emulgeáló és felületaktív anyag. A Cosmetics Database szerint alacsony veszélyességű összetevő, azonban az 1950-es években készült tanulmányok nagy koncentrációban történő alkalmazásakor tumorképződést és nemzőképességbéli hatást mutattak ki.
 • Mineral Oil – vagyis olyan olaj, amely a petróleumból történő gázolaj gyártási folyamatának melléktermékeként keletkezik. Bőrápolóként használják, azonban hajlamos eltömni a bőr pórusait.
 • Ethyl Alcohol – azaz etanol vagy etilalkohol. Színtelen, jellegzetes szagú és ízű, könnyen folyó folyadék. Bőrfertőtlenítő hatása miatt adják a kozmetikumokhoz, azonban szárítja a bőrt. (Rémlenek az átmulatott éjszakák?)
 • Methylparaben, amely egy gombaölő és antibakteriális tartósítószer. Tanulmányok kimutatták, hogy a bőrre kent metilparabén reakcióba léphet a nap UVB sugaraival és fokozhatja a bőr öregedését. Más tanulmányok szerint ez az anyag növelheti a mellrák kockázatát és gyorsíthatja a daganatok növekedését. De azt is kimutatták, hogy a parabének a szervezetben utánozzák az ösztrogén működését, így csökkent spermaszámhoz és -mozgékonysághoz vezethetnek.

Mire mindezeket végigolvastam, őszintén elszörnyedtem: Tényleg ezt kentem a kislányomra?!

A gyógyszertári fürdető alternatívája a natúrkozmetikum

Ezek után semmi sem tarthatott vissza attól, hogy más, természetes utat keressek a babaápoláshoz. Hála és köszönet azért, hogy ma már egyre többen készítenek

 • natúr,
 • kézműves,
 • 100 %-ig baba- és bőrbarát kozmetikumokat.

Külön öröm, hogy mára már a HerbArting termékei között is megtalálhatsz minden alapterméket, így biztos lehetsz benne, hogy tudtodon kívül sem ártasz a kisbabádnak, a nagyobb gyermekeidnek vagy a családodnak.

Mert a HerbArtingnál tényleg szívügyünk a természetes bőr- és testápolás. Nézz körül a termékeink között.

Ezt olvastad már?

3 veszélyes anyag a babafürdetőkben

Erre ügyelj, ha babakozmetikumot vásárolsz!

4 veszélyes összetevő a babaápolási termékekben

Tartalomhoz tartozó címkék: babafürdető cikk
Az oldal tetejére