3 veszélyes anyag a babafürdetőkben

A babafürdető is lehet veszélyes. Olyan anyagokat tartalmaznak a forgalmazott babafürdetők, hogy nem csoda, ha ennyi bőrbetegség van. Olvasd el cikkünket.

3 veszélyes anyag a babafürdetőkben szakértői cikk HerbArting

3 veszélyes anyag a babafürdetőkben

Nem is gondolnád, milyen veszélyes anyagokból állnak a babafürdetők. Nézd csak meg, mi áll a címkéken. Találomra mi is átnéztük a Magyarországon általánosan használt babafürdetők összetevőinek listáját. Most neked is megmutatjuk. Felkészültél?

  1. Propilén-glikol

A propilén-glikolt nedvességmegkötő hatása miatt teszik bele a babafürdetőkbe, samponokba. Sajnos eltömi a bőr pórusait, így a nedvesség nem tud eltávozni a bőrből. A propilén-glikolt petróleumból állítják elő, az iparban fagyálló szerként használják. Az ipari felhasználásnál tilos, hogy bőrrel vagy ruhával érintkezzen, szembe kerüljön. A belégzése is irritációt vált ki, így csak maszkban és kesztyűben használják. Májelégteleséget és vesekárosodást okozhat, erősen irritálja a bőrt is, ráadásul áthatolva rajta gyengíti a sejtek szerkezetét, így bekerül a véráramba és minden szervhez eljut.

  1. Nátrium-benzoát

A nátrium-benzoát a benzoesav nátriumsója, amelyet tartósítószerként használnak, szintén megtalálható a babafürdetőkben. Ez az anyag nagyon kis mennyiségben előfordul a természetben is (pl. áfonyában, szilvában, fahéjban stb.), a kozmetikumokban használt változat azonban laborban készül. Az arra érzékenyeknél asztmatikus rohamot, csalánkiütést és egyéb allergiás reakciókat válthat ki. C- és E-vitaminnal együtt alkalmazva benzol szabadulhat fel belőle, amely egyrészt rákkeltő, másrészt vérszegénységet, az immunrendszer gyengülését, illetve rendszertelen vérzést is okozhat. A Sheffield-i Egyetem tanulmánya szerint a nátrium-benzoát önmagában is veszélyes és idegi károsodással járó betegségeket, pl. Parkinson-kórt okozhat, sőt az öregedést is elősegítheti. A Mayo Klinika kutatása szerint ez az anyag fokozza a hiperaktivitást (ADHD-szindróma) a gyerekeknél.

3.Illatanyagok

Illatanyagokat szinte minden kozmetikum tartalmaz. Nehéz őket azonosítani, mert fantázianeveket adnak nekik. 200 különböző összetevő tartozik a kozmetikában használt mesterséges illatanyagok körébe, és nem tudni 100%-ig, hogy melyek ezek. (A cégek nem árulják el a pontos összetevőket.) Az illatanyagok bőrre kenve allergiás reakciót okozhatnak, másrészt – sok kutató szerint – magát az allergiát is ezek váltják ki. Az biztos, hogy egyéb légzőszervi betegségeket, asztmás problémákat, migrénes fejfájást is okozhatnak. Néhány kutatás összefüggésbe hozta már más betegségekkel is, mint amilyen a sclerosis multiplex, autizmus, Altzheimer-kór, Parkinson-kór, epilepszia, diszgráfia és diszlexia. Egyes illatanyagok a hormonrendszer kóros működéséhez is hozzájárulhatnak.

A HerbArting javaslata

Óvatosan vásárolj tehát babafürdetőket, babasamponokat a babádnak! Nézd végig a csomagoláson az összetevők listáját és válassz minél tisztább forrásokból származó natúrkozmetikumokat, amelyekkel tényleg megóvhatod babád bőrének egészségét. Kezdj velünk.

Ezt olvastad már?

Gyógyszertári fürdető - Tudod mi van benne?

Miért van szükség babafürdetőre?

Mitől bűzlik a gyógyszertári popsikenőcs?

Tartalomhoz tartozó címkék: babafürdető cikk
Az oldal tetejére