Pöttyök, foltok, kiütések a baba bőrén? Ne pánikolj!

Te is megijedsz, ha egy új pöttyöt, foltot, kiütést veszel észre a babádon? Ne tedd, pánikra általában semmi ok. Az újszülöttek bőre az első hónapokban tanul meg alkalmazkodni az anyaméhen kívüli világhoz. Eleinte nem tudja a hőt szabályozni, azaz nem tud izzadni, nincs felkészülve a fertőzések elleni védelemre, a káros anyagokkal teli, irritáló kozmetikumokra pedig végképp nem. Ezért jelenhetnek meg rajta kiütések, amelyeket az alábbiakban részletesen foglalkozunk. 

Pöttyök, foltok, kiütések a baba bőrén? Ne pánikolj!

Minden babán vannak pöttyök, foltok, kiütések

Az újszülött bőre tehát még éretlen, a számára ismeretlen ingerekre pöttyök, foltok, elszíneződés útján reagál. Szinte nincs is olyan baba, amelyiknél időnként ne jelenne meg ilyen-olyan bőrelváltozás.

Természetes, hogy a szülők ilyenkor megijednek, hiszen nem tudhatjuk, hogy betegség áll-e a háttérben, vagy teljesen természetes folyamatokról van szó. A bőrelváltozások jelentős része azonban ártalmatlan, csak nagyon kis részük utal valamilyen betegségre.

Nézzük is meg, milyen bőrelváltozások jelenhetnek meg a babán, és mikor forduljunk emiatt orvoshoz:

Tejkiütés vagy tejallergia

Amikor a néhány napos baba arcán apró piros vagy fehéres kiütések jelennek meg, a legtöbb szülő rögtön valamilyen allergiára gondol.  Pedig ezektől nem kell megijedni, nem allergiás reakcióra utalnak. Általában az első hónapokban jelentkeznek, amelyet rendszerint az anyatej vagy a tápszer okoz.  

Ugyanakkor előfordul, hogy az édesanya által elfogyasztott tejtermékek, amelyek az anyatejen keresztül bejutnak a csecsemő szervezetébe, érzékenységet okoznak a babánál. A tápszeres babák esetében is előfordulhat ez, hiszen a tápszerek többnyire tehéntej-alapúak.

A tünetek közötti különbségek

Az ártalmatlan tejkiütés és a nem annyira ártalmatlan tejallergiás reakció jól elkülöníthető egymástól.

 • A tejkiütés csak az arcon, nyakon szokott megjelenni, fehéres-sárgás színű.
 • Ezzel szemben, ha a baba tejallergiás, a kiütések és bőrelváltozások az egész testét beborítják. Ráadásul az allergia vagy ételintolerancia más tünetekkel is jár, pl.
 • fáj a baba hasa,
 • puffad,
 • hasmenése van,
 • elszíneződik,
 • vagy ritka, de komolyabb esetben akár véres is lehet a széklete.

Gólyacsípés

A „gólyacsípés” néven ismert piros foltok többnyire a tarkón jelentkeznek, de előfordulhatnak az orr tövében, a homlok, az orrnyereg és a szemek környékén is. A jelenség az apró, táguló erecskékből jön létre, amelyek elszíneződnek, amikor a baba sír vagy más miatt erőlködik. Ez a bőrelváltozás a baba első életévében szokott látványos lenni, később elmúlik.

Újszülöttkori kiütések az arcon, orron

Az újszülöttek verejtékmirigyei még nem működnek, így nem tudják izzadással hűteni a testet. Ez az első időszak (1-3 hónapos kor) apró fehér-sárga pöttyökkel járhat, amelyek az arcon és az orron jelennek meg. Nem okoznak viszketést, nem kell nyomkodni és fertőtleníteni sem őket.

A párhetes babákon megfigyelhetünk serdülőkori pattanásokhoz hasonló bőrelváltozásokat is, amelyek az anyai hormonok hatására alakulnak ki, és teljesen ártalmatlanok. Ne ijedjünk meg tőlük.

Melegkiütés

Ha a baba lázas, esetleg párás, meleg helyen tartózkodik, piros hólyagocskák keletkezhetnek az arcán, hátán, popsiján. Ezeket hívjuk melegkiütéseknek.

 • Változtassunk a baba környezetének hőmérsékletén és páratartalmán,
 • a már hólyagos testrészeken pedig bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő popsikenőcs és jól szellőző babaruha segítségével regeneráljuk a bőrt.

A melegkiütés el is tud fertőződni, ezért oda kell rá figyelni.

Pelenkakiütés

A túl szoros vagy a ritkán cserélt pelenka pelenkakiütéseket okozhat. Természetesen az nem gond, ha megjelenik néhány apró piros dudor, de ne várjuk meg, amíg a combhajlat és az egész babapopsi kiütéses lesz.

 • Cseréljünk pelenkát 2 óránként,
 • töröljük szárazra a baba bőrét a pelus alatti területen, és
 • mindenképpen használjunk jó minőségű, bőrbarát popsikenőcsöt

Ekcéma

Hámló, piros, száraz a baba bőre? Ráadásul nedvet ereszt és viszket is? Ez valószínűleg az ekcéma, atópia jele. Leggyakrabban az arcon fordul elő, de a hajlatokban is jelen lehet. Az ekcémát teljesen meggyógyítani nem tudjuk, de a baba számára kínzó tüneteket (pl. viszkető bőr) kezelhetjük, így visszaszoríthatjuk.

Sokat segít,

Ha a fenti tüneteket észleljük, mindenképp forduljunk orvoshoz.

Mikor aggódjunk a pöttyök, foltok, kiütések miatt?

Bár a legtöbb bőrelváltozás nem utal súlyos betegségre, van, amelyiket érdemes komolyan venni. Figyeljük meg a baba bőrén megjelenő pöttyöket, foltokat, kiütéseket, és ha a következőket tapasztaljuk, forduljunk orvoshoz!

 • Ha a megjelenő hólyagok nedvedzenek, főleg, ha nem átlátszó, hanem sárgás folyadék van bennük, az fertőzés jele lehet.
 • Az egész testre kiterjedő, piros, lila pöttyök vírusra vagy bakteriális fertőzésre utalhatnak, amely akár súlyos lefolyású is lehet.

Ilyenkor ne habozzunk orvoshoz fordulni, hogy megelőzzük a nagyobb bajokat.

Ezt olvastad már?

Erre ügyelj, ha babakozmetikumot vásárolsz!

Mitől bűzlik a gyógyszertári popsikenőcs?

Mivel ápold a babád bőrét nyáron?

Tartalomhoz tartozó címkék: cikk
Az oldal tetejére