Mikortól és hogyan kell mosni a baba fogát?

Mikortól és hogyan kell mosni a baba fogát?

Mikortól mossuk a baba fogát? Hányszor és mivel? Milyen sorrendben bújnak ki a fogak? A tejfogakat is kell tisztítani? Minden kérdést megválaszolunk.

Mikortól és hogyan kell mosni a baba fogát?

Ez egy gyakori kérdés, pedig a válasz nem is olyan nehéz. Onnantól kezdve, hogy a babának kibújik az első foga, már mindenképp tisztítani kell. Vagy talán már korábban is?

Mikortól és hogyan kell mosni a baba fogát?

A száj igazi bacigyűjtőhely. Főleg a kisbabák számára, akiknek ez tulajdonképpen kézpótló is. Tudjuk jól, hogy a kicsik mindent a szájukba vesznek, megnyalnak, „megkóstolnak”, azaz jó alaposan megvizsgálják még a gumilabdát is. Ilyenkor óhatatlanul bekerül a szájukba mindenféle kórokozó, ezért nem árt, ha időben elkezdjük a megfelelő fog- és szájápolást.

Megijedni persze nem kell, és a túl steril környezettel csak az immunrendszerüket gyengítenénk, de nem szabad átesnünk a ló túloldalára sem. Sajnos sok szülő nagyon sokáig vár a fogmosással, pedig ezzel maradandó károkat is okozhatunk.

A legegyszerűbb tehát, ha az első fogacskák kibújásakor már hozzászoktatjuk a babát a fogmosáshoz. Ehhez nagyon aranyos és jól használható babafogkefék is kaphatók. Ameddig csak 1-2 fogacskája van a babának, elegendő lehet egy kis fogkrémes gézdarabbal megtisztítani azokat, és amikor már több fog is kibújt, jöhet a fogkefe. Fontos, hogy a kicsi megszokja ezt a napi rutint is, így később nem jelent majd gondot neki a napi kétszeri fogmosás.

Mikor és milyen sorrendben bújnak ki a fogak?

Sajnos nem tudjuk biztosra mondani, hogy a te babád fogai is így fogják egymást követni, de nagy általánosságban a következőkre számíthatsz:

6 hónapos kor körül bújik ki az első fog, de ezt megelőzően már akár 4 hónapos korától is megfigyelhetők lehetnek a fogzás jelei. Ezt követően az alábbi sorrend a jellemző:

 • alsó/felső metszőfogak
 • alsó/felső oldalsó metszőfogak
 • alsó/felső szemfogak
 • alsó/felső elülső őrlők
 • alsó/felső hátulsó őrlők

1 éves korra 6-8, 2 éves korra 20 tejfoga van a babának.

Tényleg kell a tejfogakat is tisztítani?

Ez a másik leggyakoribb kérdés, amelyre a válasz szintén egyértelmű igen. Bár a tejfogak kiesnek, de az ő egészségük alapozza meg a maradandó fogak épségét is. Ha most nem törődünk a tejfogakkal, azaz nem tisztítjuk megfelelően őket, könnyen fennáll a későbbi szuvasodás veszélye. Ne bagatellizáljuk hát el ezt a kérdést.

Mivel mossunk fogat?

Sajnos a legtöbb, forgalomban lévő fogkrém, még ha baba fogkrém is, sok olyan nem természetes anyagot tartalmaz, amely árthat a babának. Akkor tudhatjuk teljes biztonságban a kisbabánkat, ha olyan fogkrémet használunk, amely nem tartalmaz mesterséges anyagokat.

Ilyen a HerbArting Első Fogkrémem is, amely 100%-ig vegán, és nem tartalmaz

 • glutént vagy laktózt és tejfehérjét,
 • glükózt és SLS-t,
 • mesterséges színezékeket és ízanyagokat, valamint
 • triklozánt és fluoridot sem.

Így egy cseppet sem kell aggódnod, ha a baba lenyeli a fogkrémet, hiszen a Herbarting Első Fogkrémem nem jelent semmilyen veszélyt a babára. Mivel az alapja bio kamillafőzet, a fogkrém gyulladáscsökkentő és nyugtató hatású is, így könnyebbé teszi a fogzás folyamatát is.

A HerbArting Első fogkrémem az első fogacskák megjelenésétől a tejfogak kihullásáig használható.

Mi található még a HerbArting Első Fogkrémemben?

Nyírfacukor, amely csökkenti a fogszuvasodás esélyét, a lepedékképződést, és segíti az ásványok visszaépülését a fogzománcba.

 • Bio körömvirág kivonat, amely nyugtatja a baba ínyét.
 • Természetes kovasav, amely segít eltávolítani az apró fogacskákra tapadt lepedéket.
 • Glicerin, amely segít az íny nedvességtartalmának megőrzésében,
 • Bio guar gumi, amelynek a fogkrém a zselés állagát köszönheti.

A fogkrémet airless flakonba zártuk a könnyű adagolás érdekében. Így véletlenül sem tudtok többet kinyomni belőle, mint amire szüksége van a babának.

Ha kérdésed van a fogzással kapcsolatban, vagy más természetes babakozmetikum iránt is érdeklődsz, vedd fel velünk nyugodtan a kapcsolatot. Igyekszünk mindenben segíteni.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog cikk
blog comments powered by Disqus
Az oldal tetejére