Kenni vagy nem kenni? – Babaápolás otthon

Kenni vagy nem kenni? Babaápolás otthon

Kenni vagy nem kenni? – Babaápolás otthon

Amikor az ember anya lesz, rengeteg új dolgot hall, sokszor egymásnak eltérő információkat is. Ilyenkor kifejezetten nehéz eldönteni, kinek is higgyünk. Ilyen a szobatisztaság kérdése, a szoptatásé, de ha hiszed, ha nem, a popsikenőcs használata is. Van, aki automatikusan, az első naptól kezdve használja a gyógyszertári kenőcsöt (vagy amit a nagyi ajánl), és van, aki ódzkodik bármit is a babára kenni. Vajon kinek van igaza? Szükség van-e egyáltalán popsikenőcsre?

Kell-e használni popsikenőcsöt?

Jogosan merül fel ez a kérdés, de a válasz egyértelmű. A felnőttek bőréhez képest a baba bőre vízben gazdagabb, hámrétege sokkal vékonyabb, ezért sérülékenyebb és védekezőképessége alacsonyabb. Mivel a baba immunrendszere nagyon fejletlen, érzékenyebben reagál a különböző bakteriális, vírusos és gombák okozta fertőzésekre. Ráadásul a baba bőrén még nem alakult a felnőttek bőrére jellemző savas kémhatás, így kevésbé tud ellenállni a lúgos kémhatású anyagoknak, amilyen pl. a pisi is. Ezért pirosodik ki a bőre a pisitől és a kakitól, és ezért kell a pelenkáját gyakran cserélni. (A kisfiús anyukák előnyben vannak, mert az anatómiai sajátosságok miatt kisebb a pirosodás veszélyeinek kitett felület.)

Tehát igen, szükség van popsikenőcsre.

A pelenka és a popsikenőcs

A mai eldobható pelenkák már hihetetlenül nedvszívók, de sajnos még ezek sem tudnak csodát tenni: a fentiek miatt könnyen még így is könnyen kipirosodik és begyullad a baba bőre. A mosható pelenka (https://hu.wikipedia.org/wiki/Pelenka#Fajt%C3%A1i) remek dolog: csökkenti a szemétfelhalmozást, jobban szellőzik, hiszen természetes anyagokból készül, ráadásul még spórolhatunk is vele. Azonban a kipirosodást ez is csak gyengíteni tudja, kivédeni nem.

Tehát a válasz továbbra is az, hogy szükség van popsikenőcsre. De hogy a krém kimosható legyen a pelusból, célszerű megfontoltan választanunk.

Milyen a jó popsikenőcs?

Az egyik legfontosabb jellemzője, hogy gyorsan felszívódik és nem hagy nyomot sem a pelenkán, sem a ruházaton.

Különösen fontos azonban, hogy ne tartalmazzon kőolajszármazékokat, káros tartósítószert, rákkeltő parabént, PEG-származékot, nem bio lanolint, mesterséges szín- és illatanyagot, illetve propilén glikolt. Ezek mind olyan mesterséges összetevők, amelyek bőrirritációt, gyulladást, és bejutva a szervezetbe betegségeket okozhatnak.

Mit tartalmaz a jó popsikenőcs?

Mindenképp legyen benne

  • természetes lanolin, amelynek a molekulái a bőr lipidjeihez hasonlítanak. A bőrön finom, légáteresztő bevonatot képez, amely így gátolva a vízvesztést és a bőr érintkezését a nedves pelenkával;
  • cink-oxid, amely kiváló fertőtlenítő és bőrnyugtató ásványi anyag;
  • méhviasz, amely szintén bevonatot képez a bőrön, ezzel óvva és ápolva a baba popsiját.

A HerbArting popsikenőcse épp ilyen. Nézd meg a webshopban!

 

Ezt olvastad már?

Mivel ápold a babád bőrét nyáron?

Hogyan ápold a babád bőrét okosan?

Mitől bűzlik a gyógyszertári popsikenőcs?

Tartalomhoz tartozó címkék: babaápolás cikk
Az oldal tetejére