Ekcéma és atópia kutyáknál

A kutyák is lehetnek betegek és bizony nekik is lehetnek bőrproblémáik. Míg az előbbire természetesen gondolunk, az utóbbi csak ritkán merül fel bennünk. Pedig egy kutya is lehet ekcémás vagy atópiás. Hogy mire figyeljünk ezzel kapcsolatban és hogyan kezelhetjük ezt a problémát, arról igyekszünk most teljes körű információkkal szolgálni.

Ekcéma és atópia kutyáknál szakértői cikk HerbArting

Honnan tudhatjuk, hogy a kutyánk ekcémával, atópiával küzd?

Az ekcémáról, illetve az atópiáról már többször írtunk (legutóbb itt, de vegyük át most gyorsan az alapokat még egyszer.

 1. Az ekcéma egy bőrfelszíni gyulladás, amely pirosodással, hólyagokkal, nedvedzéssel és hámlással jár. Nagyon viszket, és meglehetősen kellemetlen nemcsak az embereknek, hanem a kutyáknak is.
 2. Az atópia az ekcéma olyan típusa, amelyet nem a környezeti hatások váltanak ki, hanem veleszületett, genetikai alapú betegség.

Ha a kutyád gyakran, látszólag indokolatlanul vakarózik, rágja, kisebesíti magát, kezdj gyanakodni! Főleg, ha mindez a tavasztól őszig tartó időszakban történik.

Az ekcéma, illetve atópia tünetei kutyáknál

Az atópia (allergiás bőrgyulladás) a kutyák 10%-át érinti.

Ha a kutyánk allergiás, akkor

 • sokat vakarózik, 
 • bőre kipirosodik, korpás lesz,
 • a szőre fénytelenné és töredezetté válik,
 • sajnos megfigyelhető indokolatlan szőrhullás is, illetve
 • bőrén hólyagocskák jelennek meg, amelyek be is gennyesedhetnek.

Hol jelennek meg a kutyákon az atópia, ekcéma tünetei?

Elsősorban a pofatájékon, a fülben, a lábaknál és a hónaljon. Ha a kutya érzékeny – ahogy fent is írtam, az atópia genetikai jellegű –, akkor akár már 4 hónapos kora körül is jelentkezhetnek ezek a tünetek. Különösen érintett fajták

 • a bullterrier,
 • a dalmata,
 • a golden retriever,
 • a labrador,
 • a magyar vizsla,
 • a shar-pei és
 • a West Highland White terrier.

Most akkor allergiáról vagy atópiáról van szó?

Köznyelven egyszerűen csak allergiának mondjuk ezt az atópiás állapotot, mert hasonlít az embereknél előforduló légúti megbetegedéssel járó allergiákra. Csak míg mi esetleg ezerrel tüsszögünk, addig a kutyákon az atópia (ekcéma) tünetei jelentkezhetnek. Nagyon fontos, hogy figyeljük ezeket a tüneteket, de még fontosabb, hogy kezeljük is.

Mit tehetünk, ha a kutyánk ekcémával, atópiával küzd?

A kutyáknál különösen jelentős szerepe van a tüneti kezelésnek, azaz a gyulladás és a viszketés csökkentésének. Természetesen az okokat is kell deríteni, de addig is nagyon fontos, hogy enyhítsünk kedvencünk helyzetén, és megfelelő módon tartsuk tisztán a kutyánkat.

Erre kínálnak megoldást a HerbArting kutyáknak készült termékei, amelyeket bőrproblémákkal küzdő kutyáknál is nyugodtan alkalmazhatunk.

Ilyen például

Ha nem akarsz külön-külön rendelgetni, válaszd a Herbarting Téli mancsápoló csomagját, amellyel így pénzt is spórolhatsz.

A HerbArting termékei nem tartalmaznak semmilyen allergizáló, irritáló, mesterséges anyagot, csak és kizárólag mindenmentes, természetes, vegán összetevőket. Így biztos lehetsz abban, hogy a kutyádnak segítesz a termékeinkkel. Ha bármilyen kérdésed lenne a fentiekkel kapcsolatban, írj nyugodtan.

Ezt olvastad már?

Téli mancsápolás okosan

Kutya és baba egy családban? - 10 ötlet, hogyan legyenek barátok

Vigyázat! Veszélyes összetevők a kutyasamponokban!

Tartalomhoz tartozó címkék: blog cikk ekcéma
blog comments powered by Disqus
Az oldal tetejére