Azok a fránya tinédzserkori bőrproblémák

Ami a bőrápolást illeti, életünk során az egyik legproblémásabb időszak a tizenéves korunkra esik. Ha te is a kisbabából egy szempillantás alatt kiskamasszá vált fiad vagy lányod újdonsült pattanásait nézegeted fejvakarva, vagy épp saját magad küzdesz a tinikor nehézségeivel, akkor ezt a blogcikket érdemes elolvasnod.

Azok a fránya tinédzserkori bőrproblémák

Tinédzserkori bőrproblémák – van megoldás

Általában 10-12 éves korban kezdődik (habár mostanában egyre előbb jelentkezik), és egészen 18 éves korig, vagy akár tovább is tarthat ez az időszak, amikor a bőröd zsírossá válik, gyulladások keletkeznek rajta, pattanások lepik el az állat, az arccsont körüli részt, a homlokot. Sőt, gyakran jelentkezik a háton is ez a jelenség.

A pattanások ráadásul makacsak, és sokszor érezheted, hogy egyetlen célt tűztek ki maguk elé: hogy téged megszívassanak. Egyrészt mikor máskor jönne elő egy nagyon látványos helyen, pl. az orrod hegyén egy hatalmas pattanás, ha nem épp akkor, amikor életed első randijára készülsz vagy épp egy tökéletes fotót szeretnél készíteni magadról, vagy jelenésed van. Még egyetlen vöröslő vagy akár gennyes pattanás is el tud rontani egy szupernek ígérkező programot. Másrészt sosem egyszerre bújnak elő, hogy utána nyugton hagyjanak egy ideig. Mire az egyik végre elmúlik, előbújik a másik. Tinédzserként úgy érezheted, ennek sosem lesz vége.

Pedig lehet mit tenni a pattanások ellen

Először is el kell fogadnod, hogy a szervezeted változó korban van 10-18 éves korod között, így a pattanás és a zsíros, gyulladt bőr valamennyire kikerülhetetlen ebben az időszakban. Viszont megelőző lépéseket tudsz tenni, és persze ha már beütött a baj, kezelheted ügyesen vagy durr bele Balázs módjára is.

Tini arcápolás lépésről-lépésre

Lássuk, milyen napi arcápolási rutin kialakításával tudod a problémát minimálisra szorítani:

1.       Ha zsíros a bőröd, fontos az alapos arctisztítás. Éjjel termelődik a sok zsír a bőrön, amely mitesszereket okozhat, ezért ne hanyagold el a reggeli arcmosást. Este is tisztítsd meg az arcbőröd az egész nap rárakódott portól, zsírtól, sminktől, szennyeződésektől! A HerbArting arclemosók közül a kávés vagy a mandulás is tökéletes erre.

2.       Tudom, tiniként nagyon sok a dolgod és nem szeretnél sokáig a fürdőszobában bíbelődni. De ha még van egy perced, akkor a reggeli arctisztítás után egy zöldteás nappali arckrémet is javaslok felkenni. Ez ideális zsíros bőrre, de nem kell attól tartanod, hogy szárít, hanem inkább hidratáló hatást fejt ki.

3.       Heti egyszer kiegészítheted az arcápolást vitalizáló krémpakolással. Ez remek gyulladáscsökkentő, így megnyugtatja a bőrödet és abban is segít, hogy kevesebb pattanás jelentkezzen, vagy a meglévők hamarabb elmúljanak.

4.       A legcsúnyább pattanásokra a HerbArting popsikenőcsöt javaslom. Igen, igen, nem tévedés, a popsikenőcs ugyanis a legérzékenyebb bababőrre lett kifejlesztve, amely a pelus alatt kipirosodik, begyullad. A pattanások esetében is a sebgyógyító és gyulladáscsökkentő hatású. Próbáld csak ki!

5.       Ne nyomkodd, ne kapard! Nehéz megállni, tudom, de nem higiénikus körülmények között, nem szakértő kezekben nem érdemes nekiállni a pattanások kinyomkodásának, akkor sem, ha azt hiszed, hogy de. Fordulj inkább kozmetikushoz!

+ Tipp: az arcbőr állapotát befolyásolja a táplálkozás és az életmód is. A zsíros ételek fogyasztása, a csoki, kakaó, olajos magvak (pl. az a bizonyos népszerű mogyorókrém is ilyen) serkentik a pattanásosodást. Egyes fűszerek kimondottan erősítik, míg mások csökkentik (pl. a kurkuma fekete borssal) a gyulladást. Sőt, a dohányzás és az alkohol is rosszat tesz a bőrnek, de amúgy is egészségtelen, nem érdemes egy kis kíváncsiság vagy vagányság miatt rászoknod. Minél tisztábban és egészségesebben táplálkozol, annál könnyebb lesz a tinédzserkori bőrproblémákat is megelőzni és kezelni.

Használd rendszeresen a HerbArting természetes anyagokból készült, allergénmentes kozmetikumait! Rendeld meg most az első csomagodat.

blog comments powered by Disqus
Az oldal tetejére