4 veszélyes összetevő a babaápolási termékekben

Kerüld a veszélyes összetevőket tartalmazó babaápolási termékeket! Cikkünkben elmondjuk, melyik a legveszélyesebb négyes, és mit tesz a HerbArting ellenük.

4 veszélyes összetevő a babaápolási termékekben szakértői cikk HerbArting

4 veszélyes összetevő a babaápolási termékekben

Egyre több gyermek szenved allergiától, ekcémától vagy hormonális problémáktól, és a kis páciensek is sajnos egyre fiatalabbak. Tudtad, hogy a gondok zömét a babaápolási termékek veszélyes összetevői okozzák? Ezért sem mindegy, mit használtok otthon. A problémákat ma már könnyen kivédheted természetes összetevőkből álló babakozmetikumokkal.

Szakértői kutatások bebizonyították, hogy a kozmetikumok gyártása során felhasznált vegyi anyagok egy része igen veszélyes. Még ha a többi összetevő nem is ártalmas, ez a tény önmagában is ijesztő. Egyetlen jó érzésű szülő sem szívesen gondol abba bele, hogy így öntudatlanul is árthat a babájának. Azt pedig különösen nehéz elfogadni, hogy a veszélyes anyagok használata a babakozmetikumokban még mindig elfogadott.

Mire figyelj, ha babakozmetikumot választasz?

Létezik 4 olyan veszélyes összetevő, amelyet mindenképpen kerülnünk kell, ha babakozmetikumot választunk. Minden terméken kötelezően fel van tűntetve egy összetevőlista, tehát először ezt kell alaposan átnéznünk. Ha az alább felsorolt 4 összetevő közül bármelyik is szerepel a kiszemelt babaápolási terméken, semmiképp se vedd meg!

                                             

Az 1. veszélyes összetevő a parabén

A parabént tartósítás céljából keverik a krémekbe. A gond vele az, hogy – a legfrissebb kutatási eredmények szerint – beavatkozik a hormonrendszer működésébe. Ez a fejlődésben levő gyerekek és fiatal lányok esetében különösen veszélyes, hiszen sürgetheti a nemi érés kezdetét (https://www.webbeteg.hu/cikkek/csecsemo_gyermekneveles/3129/serdulokori-valtozasok). A szakértők azt is gyanítják, hogy a parabén hatással van a férfimeddőség és a mellrák kialakulására is. Egyértelműen bebizonyították viszont, hogy használata allergiát, ekcémát okozhat. Egyes európai országokban már napirenden van a betiltása, sőt Franciaországban már tilos is parabént használni. Az összetevők listáján metyl- vagy propylparaben néven találod meg.

A 2. veszélyes összetevő az SLS és SLES

Az SLS a sodium lauryl sulfate, az SLES a sodium laureth sulfate rövidítése.

Babafürdetőkben, samponokban, fogkrémekben és szappanokban fordulnak elő, babakozmetikumok esetében pedig a koszmó elleni samponokban is. Tulajdonságuk, hogy

erősen tisztítanak, és látványosan habzanak.

A kitűnő tisztító hatás viszont azért káros, mert az SLS-t és SLES-t is tartalmazó babakozmetikumok

 • lemarják a bőr természetes zsír- és védőrétegét,
 • így irritálják a bőrt,
 • és bőrszárazságot, viszketést okoznak.

A babák pihe-puha bőrét viszont nem éri még annyi kosz, hogy ilyen maró hatásnak kellene őket kitenni a tisztálkodás érdekében.

A néhány éve kirobbant SLS-botrány sokakhoz elért, így a tudatos vásárlók már régóta kerülik ezeket az összetevőket. A gyártók is megérezték a bojkott erejét, ezért áttértek az SLES használatára, amely ugyan egy árnyalattal kevésbé veszélyes kemikália, de szintén nem egészséges. Babakozmetikumok esetében pedig eleve kerülendő.

Megoldás viszont van, és nem is kell hosszasan kutakodni utána. Ma már létezik gyengéd higiénia a kisbabák számára is. A 100%-ig természetes összetevőkből és károsanyagoktól mentes koszmó elleni babasamponunkat itt találod.

A 3. veszélyes összetevő az octi, vagy oxy- kezdetű adalék

Én is írtam már róla, de sok baba-mama magazin is foglalkozik a megfelelő fényvédő krémek fontosságával. Kisbabák és kisgyerekek esetén elengedhetetlen, hogy fizikai fényvédő krémet használjunk a kémiai védelmet nyújtó „csodakencék” helyett.

A veszélyes fényvédő krémekben

 • octinoxate,
 • octisalate,
 • octocrylene,
 • oxybenzone és
 • homosalate található.

Ezek kémiai fényvédelmet biztosítanak, vagyis elnyelik a napsugarakat. Ez azért rossz, mert a bőrön át felszívódva kéretlenül avatkoznak bele a hormonrendszer működésébe. Felmerült az is, hogy fokozzák a bőrrák kockázatát, ami, lássuk be, elég ijesztő. A babák bőre nagyon vékony és sokkal érzékenyebb, mint a felnőtteké. Így náluk különösen fontos odafigyelni, hogy milyen fényvédő krémekkel kenjük be őket.

Szerencsére ma már kapható a bababőrnek ideális, fizikai védelmet nyújtó napozó tej, amely azonnal visszaveri a napsugarakat, így a káros hatás kivédése garantált. A HerbArting napozó tejről itt tudsz bővebb információhoz jutni!

A 4. veszélyes összetevő a PEG

A PEG-ek (polietilén-glikol), azért veszélyesek, mert

 • csökkentik a bőr természetes nedvességét,
 • fokozzák a bőröregedést, és
 • a baktériumok számára védtelenebbé teszik a bőrt.

                                                      

A PEG után mindig áll egy szám is, például PEG-7, PEG-9, PEG-100. Minél kisebb ez a szám, annál könnyebben jut át a veszélyes anyag a bőrön. Ez azért is nagy gond, mert a vékony és érzékeny bababőrön át más, a kozmetikumokban található nem kívánatos összetevőknek is utat nyitnak. A babaápolási termékek összetevői között nagyon figyelj a PEG-7 Glyceryl Cocoate-re, amely sajnos egyre több babaápolási termékben megtalálható.

Ráadásul a PEG-ek rendszerint rákkeltő anyagokkal szennyezettek, amilyenek

 • az ólom,
 • a nikkel vagy
 • az arzén

A HerbArting márka küzd a veszélyes összetevők ellen

Hihetetlen, ugye, hogy már a babavédő krémek is tele vannak veszélyes anyagokkal? Pedig te nem szeretnél mást, csak a lehető legjobban ápolni és megóvni a kisbabádat. Ijesztő abba belegondolni, hogy semmit sem vehetünk csak úgy le a polcokról. Ezért is olyan fontos nekem, hogy tiszta, 0% mesterséges és 0% veszélyes alapanyagot tartalmazó babakozmetikumokat készítsek neked.

A HerbArting márkám célja, hogy ne kelljen kompromisszumot kötnöd a kisbabád test- és bőrápolásánál. Ezért a baba első éveinek valamennyi élethelyzetére természetes és teljes mértékben veszélytelen kozmetikumokat kínálok.

Nézz körül a webshopomban, és ha kérdésed lenne, keress meg nyugodtan. Örömmel állok a rendelkezésedre.

Ezt olvastad már?

Gyógyszertári fürdető - Tudod mi van benne?

Erre ügyelj, ha babakozmetikumot vásárolsz!

Babafürdetési kisokos - 8+1 tipp a baba fürdetéséhez
Tartalomhoz tartozó címkék: babaápolás cikk ekcéma
Az oldal tetejére